BUNT

Nova poskupljenja tjeraju građane na prosvjede

\'kruh.1\'
Arhiva VL
14.02.2011.
u 08:58

Veliki proizvođači kruha u FBiH su cijene povećali od prošlog četvrtka (10. veljače) u velikom postotku

Najave novih poskupljenja u Bosni i Hercegovini među građanima su dočekane s negodovanjem te najavama bunta. Naime, po tko zna koji put u ovoj godini ovih dana bi ponovno trebale skočiti cijene osnovnih namirnica, čije su cijene ionako rekordno visoke.

Skuplji proizvodi

Među prvima će porasti cijena kruha. Na ovu vijest građani su jako burno reagirali, jer je sve manji broj građana u Bosni i Hercegovini koji sebi svakodnevno mogu priuštiti kruh po cijeni od 1,30 feninga. Nezadovoljni građani, koji očekuju da na ovu situaciju reagiraju nadležne institucije, nisu isključili ni mogućnost socijalnih nemira. “Ukoliko ne bude drugog načina, narod će izići na ulice jer je i s postojećim cijenama svakodnevno velik broj ljudi gladan, a zbog novih poskupljenja broj gladnih će rasti”, navodi nam jedan od sugovornika. Od 16. veljače (srijeda) u Srednjobosanskoj županiji kruh će biti skuplji 20 do 30 posto. Tako su odlučili pekari, članovi Udruženja pekara središnje Bosne, na sastanku održanom u subotu u Vitezu. Prisutno je bilo 12 pekara, a prema informaciji koju smo dobili od Željka Vidovića, vlasnika pekare u Vitezu, na ovaj nepopularan korak natjeralo ih je divljanje cijena brašna koje je u protekla tri-četiri mjeseca poskupjelo za više od 100 posto. - Primjera radi, kaže Vidović, početkom zadnje dekade prošle godine vreća (25 kg) brašna tip 500 bila je 12 maraka, a sada je, zavisno od proizvođača i ponuđača, između 25 i 28 maraka i s tendencijom daljnjeg rasta.

Kupuju stari kruh


Vidović također naglašava da su veliki proizvođači kruha u Federaciji BiH cijene povećali od prošlog četvrtka (10. veljače) čak i u većem postotku, a u te nužne i neizbježne trendove, s najmanjim mogućim poskupljenjem, uklapaju se i srednjobosanski pekari. A ilustracije radi, reći ćemo da će se od 16. veljače, sukladno odluci Udruženja pekara središnje Bosne, najprodavaniji bijeli kruh (500 gr), sa sadašnjom cijenom od 1 KM, prodavati po 1,30 KM. Treba konstatirati da građani u pekarama sve više kupuju i stari kruh, koji je upola jeftiniji. Vlada Federacije BiH tek bi se u ponedjeljak trebala očitovati o eventualnoj intervenciji na koju čekaju i inspektori. Inspekcija i intervencija su neminovni jer se stabilizacija cijena pšenice i brašna ne očekuje uskoro.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?