Nadoknada štete

Novčane kazne za liječnike, ali i domove zdravlja

Liječnici
25.09.2012.
u 09:42

Štetu prekomjernog izdavanja lijekova na recept više neće snositi ZZO HNŽ-a

Liječnici u HNŽ-u koji su ovih dana ostali bez ovlasti za izdavanje lijekova na recept bit će suspendirani dva mjeseca. Za ostale za koje se utvrdi kako su lijekove na recept izdavali nekontrolirano suspenzija će važiti do kraja ove godine. Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ-a najavljuju kako će početkom 2013. godini biti potpisani novi ugovori sa zdravstvenim institucijama u ovoj županiji i oni će biti nešto drukčiji nego trenutačno važeći ugovori.

Novi ugovori

- U novim ugovorima će stajati kako će liječnik zbog nekontroliranog propisivanja lijekova ostati bez potrebne ovlasti dva do tri mjeseca, a iduća suspenzija će biti trajna. Također, liječnik koji prekrši ugovor će snositi financijsku štetu jer je Zavod oštetio za određeni iznos novca - ističu naši sugovornici u ZZO-u HNŽ-a. Također, posljedice zbog ovih nelegalnih radnji će snositi i domovi zdravlja u kojima su zaposleni liječnici koji nekontrolirano izdaju lijekove na recept. - Za pričinjenu materijalnu štetu koju je, npr. uradio liječnik doma zdravlja Mostar mi ćemo umanjiti materijalne troškove domu zdravlja kako bi štetu nadoknadili. Idući ugovori će nositi puno više odgovornosti nego je to bilo ranije - naglašavaju naši sugovornici.

Šteta oko 750.000 KM

Za svakog liječnika točno se zna koliku nam je štetu napravio, tako da neće biti problem odrednice ugovora primijeniti u praksi. Već sada je poznato kako je izdano oko 750.000 maraka lijekova na recept, a za koje nije utvrđena zdravstvena usluga, odnosno pregled pacijenta. To znači kako su ti recepti mogli biti napisani i na ulici, ali je ZZO HNŽ-a sve te lijekove platio do kraja lipnja ove godine. Još uvijek je upitno hoće li Zavod snositi troškove ovih malverzacija, ali je sigurno kako u 2013. godini neće biti dvojbe. - Odgovornost za svoje postupke će preuzeti svaki liječnik, zdravstvena ustanova, a mi sigurno nećemo plaćati neodgovoran rad pojedinaca. Inspekcije su cijelo vrijeme na terenu i utvrđuju kako se uopće došlo u ovu situaciju. Štete koje je Zavod zbog ovakve prakse trpio godinama su milijunske. Sada ćemo to prekinuti, a svi odgovorni će odgovarati za djela i prevare koje su počinili - zaključili su naši sugovornici iz ZZO HNŽ-a. Rečeno je kako se nastavlja s nenajavljenim kontrolama u domovima zdravlja, a te kontrole su još prošlog tjedna suspendirale dva liječnika. Jednog u Mostaru, drugog u Čapljini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?