sovjetski zločin

Novi dokazi: Amerikanci su zataškali masakr u Katynskoj šumi

Vladimir Putin u Katynskoj šumi
Reuters/PIXSELL
11.09.2012.
u 08:33

Vjeruje se kako tadašnji američki predsjednik Franklin Roosevelt nije htio razljutiti saveznika Staljina

Jučer objavljeni dopisi iz vremena Drugog svjetskog rata pokazuju da su Amerikanci pomogli zataškati masakr u Katynu 1940. godine, kada su Sovjeti poubijali oko 22 tisuće poljskih časnika i drugih zatvorenika, prenosi AP. Dvojica američkih vojnika o masakru su slali kodirane poruke o tome kako su 1943. godine zatekli tijela u stanju visoke raspadnutosti, što znači da ubojice nisu mogli biti nacisti koji su tek nedavno bili okupirali područje.

>> Profesor Jurak strijeljan jer je odbio poreći zločin NKVD-a

>> 'Ovo tlo izgleda voli poljsku krv'

Kapetan Donald Stewart i potpukovnik John Van Vliet Jr. nisu htjeli vjerovati da su za zločin odgovorni njihovi saveznici, no dokazi su bili nedvosmisleni. Osim raspadnutih tijela tu su bila i brojna pisma, dnevnici i drugi predmeti, svi iz razdoblja prije proljeća 1940. godine. Najviše su ih uvjerile čizme i uniforme žrtava, koje su bile u toliko dobrom stanju da su vojnici zaključili kako nisu živjeli dugo nakon što su zarobljeni.

Vjeruje se kako tadašnji američki predsjednik Franklin Roosevelt nije htio razljutiti važnog i cijenjenog saveznika Staljina. Donedavno povjerljivi dokumenti koji broje oko 1000 stranica također pokazuju kako američka vlada tvrdi da nije mogla sa sigurnošću utvrditi sovjetsku odgovornost za zločin sve do 1990. godine i uspostavljanja samostalne Rusije, no povjesničari sumnjaju u vjerodostojnost te teorije.

Pripadnici sovjetske tajne policije u Katynskoj su šumi i okolici hicima u potiljak ubili 22 tisuće Poljaka s ciljem eliminiranja vojne i intelektualne elite koja bi mogla pružiti otpor sovjetskoj kontroli. Amerikanci su u prvim godinama rata u Kongresu pokrenuli poseban odbor za istragu tog zločina, pred kojim je svjedočio i sam Stewart. 1952. godine objavljen je konačan izvještaj u kojemu se zaključuje kako nema sumnje o sovjetskoj krivnji za "jedan od najbarbarskijih međunarodnih zločina u svjetskoj povijesti. Također je zaključeno kako je Rooseveltova vlada zataškivala masakr, opravdavajući to vojnim razlozima, a odbor je preporučio da SAD podigne optužnicu protiv SSSR-a na nekom međunarodnom sudu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?