Sjednica

Novi lokalni izbori u Istočnom Mostaru, ali ne i u Srebrenici

Izbori
06.11.2012.
u 09:15

Srpske stranke vjerojatno će se žaliti sudu na odluku SIP-a BiH

Središnje izborno povjerenstvo BiH jučer je zahtjev Koalicije za Republiku Srpsku koja je tražila ponavljanje izbora u Srebrenici odbacilo kao nedopušten. Stranke koje su tražile ponavljanje izbora u Srebrenici sada imaju 48 sati da ulože sudu žalbu na ovu odluku. Ni prijedlog predsjednika SIP-a Branka Petrića za poništenje izbora u Srebrenici nije prihvaćen. Za Petrićev prijedlog bila su dva glasa, dok je pet članova SIP-a bilo protiv.

U Koaliciji za Republiku Srpsku ne mire se s jučerašnjom odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva da se ne ponove izbori u Srebrenici. “Ne možemo prihvatiti tu odluku jer smatramo da je bilo niz neregularnosti. Bošnjaci su se prijavljivali, a poslije izbora i odjavili sa srebreničke adrese. I birački odbori su imali propusta, a imamo potpise dvadeset svjedoka koji govore da su dobili novac da bi glasovali za neovisnog kandidata Radojicu Ratkovca. Sve je to utjecalo na rezultate izbora”, izjavio je Radomir Pavlović iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata. Iz Koalicije za Republiku Srpsku najavljuju da će, poslije jučerašnje odluke SIP-a, bojkotirati formiranje lokalne vlasti. Bošnjaci iz Srebrenice očekivali su da će Središnje izborno povjerenstvo BiH donijeti ovakvu odluku kada su u pitanju protekli lokalni izbori. “Sasvim je logično da se priznaju rezultati prethodnih izbora jer smatramo da nije bilo neregularnosti”, izjavio je Ćamil Duraković, načelnik općine Srebrenica. Na sjednici SIP-a ipak je donesene jedna odluka o ponavljanju izbora. I to onih u Istočnom Mostaru na kojima se birao načelnik ove općine.

- Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine je donijelo dopunsku odluku kojom se poništavaju izbori na redovnom biračkom mjestu za načelnika u izbornoj jedinici Istočni Mostar, a zbog utvrđenih nepravilnosti koje mogu utjecati na izborni rezultat - priopćeno je iz SIP-a BiH. Datum novih izbora će biti poznat nakon što stupi na snagu odluka o poništavanju izbora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?