CENTRALIZACIJA

Novi udar na županije, samo Sarajevo odlučuje o zaposlenju

birokracija
Željko Lukunić
28.06.2011.
u 09:22

Agencija za državnu službu FBiH preko nove vlasti želi progurati zakon kojim bi se sve slične agencije u županijama bile ukinule

U vrijeme kad županije s hrvatskom većinom panično traže da im se više ne oduzimaju ovlasti koje im po Ustavu Federacije BiH pripadaju, nova nezakonito formirana federalna Vlada pokušava formiranjem jedne agencije za državnu službu, ukinuti sve slične agencije na županijskoj razini.

Oduzimanje ovlasti

Pravdajući ovu inicijativu racionalizacijom proračunskih troškova, platformaška stranačka struktura u federalnoj vlasti najizravnije zadire u Ustav i ruši sve prethodne odluke Ustavnog suda Federacije BiH, po kojima županije imaju zakonsko pravo na svoju agenciju za državnu službu. Spomenimo da je Vlada Zapadnohercegovačke županije, koju je tada vodio predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić, čija stranaka danas participira u Vladi FBiH, prije skoro dvije godine na Ustavnom sudu dobila presudu u kojoj je Ustavni sud Federacije BiH proglasio neustavnim Zakon o državnoj službi FBiH, čime su županijama i na ovaj način potvrđene ovlasti kad je u pitanju ovo područje. Poslije ove odluke Ustavnog suda Federacije BiH povela se široka rasprava o ukidanju Agencije za državnu službu na razini FBiH, jer njezino konstituiranje nema zakonsko ni ustavno uporište, ali je i ovaj problem stavljen pod “tepih zaborava”. I umjesto da prizna odluke Ustavnog suda kao najvišeg entitetskog zakonodavnog tijela vlasti, nova nelegalna Vlada u FBiH želi sve agencije za državnu službu na županijskoj razini poništiti. Tradicionalno neinformirani i pasivni dužnosnici u županijama s hrvatskom većinom protiv namjere nove federalne vlasti nisu se još službeno očitovali.

Traže jednu agenciju

Na drugoj strani, aktualni direktor Agencije za državnu službu Federacije BiH Sead Maslo tvrdi da, unatoč zakonskim i ustavnim rješenjima, treba postojati samo jedna takva agencija koja će se skrbiti o zapošljavanju državnih službenika na svim raznima vlasti. On drži da bi formiranje sličnih agencija po županijama bilo bacanje novca za više milijuna KM. “Oni će”, kako je kazao Sead Maslo, “animiranjem onih koji donose odluke uvjeriti da se ne troši novac u ono što već postoji”. Prvi čovjek Agencije za državnu službu Federacije BiH želi na ovaj način, uz pomoć nove vlasti, izlobirati odluku koja je protivna Ustavu i oduzeti još jednu ovlast županijama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?