INTERVJU

Novim projektima ZZO HNŽ zauzeo lidersku poziciju u BiH

Bošnjak
Zoran Grizelj
09.07.2013.
u 09:33

Informatizacija procesa u zdravstvu i novi sustav upravljanja kvalitetom samo su neki od projekata koje ZZO HNŽ-a trenutno provodi

Problemi u zdravstvenom sustavu HNŽ-a su brojni, a o njima smo razgovarali s ravnateljem Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ-a Radom Bošnjakom.

Kada se govori o zdravstvu, uvijek se spominju financijski problemi. Kakvo je financijsko stanje u ZZO-u HNŽ-a?

U svim zdravstvenim sustavima nikada nema dovoljno novca, a kod nas je to posebna priča, s obzirom na ukupne okolnosti u kojima egzistira zdravstvo. Financijsko stanje u ZZO HNŽ nije dobro i zahtjeva posebnu pozornost svih sudionika sukladno nadležnosti županije i FBiH, u protivnom bit će velikih problema u financiranju. Naime, prihodi Zavoda u prvih šest mjeseci su 10 posto ispod prihoda u odnosu na prošlu godinu za isto razdoblje. Istodobno, rashodi rastu po osnovi bolovanja preko 42 dana, liječenja izvan HNŽ, troška za lijekove na recept. Ovaj zavod je opterećen kreditnim zaduženjima s više od 60 milijuna maraka čija sredstva su korištena za modernizaciju bolnica, a što su trebali i jedino mogli na sebe preuzeti osnivači u skladu sa zakonskim odredbama. Zdravstveni sustav u ovoj županiji konačno i definitivno treba razumijevanje i konkretno, razumno i odgovorno postupanje, temeljeno na Zakonu o zdravstvenom osiguranju, Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i drugim pozitivnim propisima, od svih koji donose odluke u ime i od interesa za zdravstvo. Moramo znati realne mogućnosti i u skladu s tim se ponašati. Sadašnju, naviknutu, razinu rashoda ne može pokrivati visina prihoda kakvu imamo.

Često spominjete DRG. Možete li čitateljima objasniti što je to DRG i u kojoj je fazi uvođenje toga sustava u HNŽ?

DRG (Diagnosis Related Groups) – Dijagnostički povezane skupine je australijski sustav koji je BiH otkupila 2010. godine i od tada je potrošeno previše vremena na neuspješne pokušaje uvođenja ovog sustava. DRG predstavlja postupak klasifikacije akutnih bolničkih pacijenata u skupine koje zahtijevaju sličnu potrošnju bolničkih resursa ili jednostavnijim rječnikom bolničkih troškova, koje imaju slične kliničke osobitosti, a to su bolesti ili stanja pacijenata. Cilj uvođenja je dobivanje bolje vrijednosti za uloženi novac, povećanje kvalitete usluga, plaćanje prema realnom učinku i korištenje indikatora učinaka, ravnopravnija podjela sredstava među bolnicama, korištenje informacijskih alata u zdravstvu za nadziranje ugovora, te povećanje transparentnosti istoga.

Svrha projekta je utvrđena kao implementacija “sustava plaćanja usluga koji bi stvorio poticaj za ograničavanje troškova i poboljšanje učinka davatelja usluga”. DRG je u primjeni u HNŽ-u od ovog mjeseca i u ovoj godini posvetit ćemo se, osim financiranja u jednom dijelu po istom, usklađivanju šifriranja i provjeri točnosti informacija o stvarnim učinjenim uslugama kao bitnim parametrima, koji sada nisu vjerodostojni, kako bi mogli s početkom iduće godine ići u potpunu primjenu ili na puno višoj razini, a što će ovisiti o rezultatima dobivenih iz prakticiranja sustava kroz ovu godinu.

Najavili ste i promjene u organizaciji Zavoda. Što donosi novi sustav upravljanja kvalitetom?

Organizacijske promjene u Zavodu su nužne jer smo već prije godinu dana analizom poslovanja utvrdili da Zavod s ovakvom organizacijom i kadrovskim potencijalom ne može odgovoriti izazovu koji je pred nama. Isto tako i nalaz revizorskog tima uputio je na potrebu izmjena i dopuna aktualne organizacije. U Zavodu je potrebna potpuna racionalizacija u potrošnji po svim pozicijama financijskoga plana, a ponajprije se odnosi na kontrolu usluga zdravstvene zaštite od propisivanja i izdavanja lijeka na recept, kontrolu učinjenih usluga zdravstvene zaštite u ustanovama izvan županije, kontrole bolovanja, do kontrole u ispunjenju prava osiguranika na ortopedska pomagala i druga prava, što je ujedno i novost u organizaciji Zavoda. Novost je i jedinica interne revizije, upravljanje rizicima i ojačana interna kontrola kao i preveniranje korupcije. Zatim, novost predstavlja i Služba za zdravstvo koja će se baviti poboljšanjem pružanja zdravstvene zaštite na kreativnoj i strateškoj razini, za interes osiguranika i zdravstvenih ustanova što će se realizirati stalnim poboljšanjem kroz ugovaranje, a zatim kroz praćenje primjene ugovora sa zdravstvenim ustanovama.

Cijeli projekt čeka suglasnost Vlade HNŽ-a kako bismo mogli početi s njegovom provedbom. Zatim, tu je i potpuno nov pristup informatizaciji kroz sektor logistike koji će brinuti o izgradnji, razvoju i upravljanju Integriranim zdravstvenim informacijskim sustavom (IZIS) ove županije. Sve ovo je, prema odluci Upravnoga vijeća od rujna 2012. godine reorganizirano i prilagođeno novom (procesnom) načinu upravljanja, a u skladu sa zahtjevom standarada ISO 9001:2008 što će se provoditi i stalno poboljšavati djelovanjem sustava kvalitetnog upravljanja kroz novoorganiziranu jedinicu “sustav upravljanja kvalitetom”.

Sve ove poslove definirali smo i u skladu sa zahtjevom standarda, opisali u 55 procesa, radi usporedbe u početku analiziranja i planiranja bilo ih je 25, u što ne ubrajamo poslove iz oblasti financija i računovodstva jer je zakonima precizno definiran način na koji se ovi poslovi obavljaju. Ovaj sustav kvalitetnog upravljanja donijet će suvremeni pristup upravljanju koji omogućuje brzo prilagođavanje zahtjevima, spuštanje odgovornosti u hijerarhiji na svakog djelatnika, promjenu odnosa djelatnika prema izvršenju zadataka u kojoj osiguranik postaje središte naše pozornosti, a njihovo zadovoljstvo naš cilj, skraćenje rokova čekanja na uslugu zdravstvene zaštite i kvalitetu same usluge, zatim kontinuirana edukacija djelatnika pridonijet će ukupnoj kvaliteti rada Zavoda, a od kvalitete rada Zavoda u konačnici ovisi zadovoljstvo osiguranika.

Zavod ulaže puno truda u informatizaciju. U kojoj fazi je izvedba tog projekta i što njime dobivaju zdravstveno osigurane osobe?

Projekt IZIS ima dva ključna dijela. Prvi dio je educiranje liječnika i zdravstvenog osoblja za rad na IZIS-u, te spajanje zdravstvenih ustanova na IZIS. Jednom kada je ovaj dio završen tada se startaju sve one dodatne usluge koje će olakšati osiguranicima pristup sustavu, te učiniti ga učinkovitijim. Napredne usluge su: elektronski recept, čime se ukidaju papirnati recepti, zatim elektronske uputnice i elektronsko naručivanje. Tako će osiguranik kada dođe kod svog obiteljskog liječnika i kada liječnik procijeni da treba daljnja specijalistička obrada, odmah ispisati elektronsku uputnicu koja automatski “sjeda” kod specijaliste kod kojega se upućuje, vrši elektronski narudžbu kod tog specijaliste te pacijentu daje točan datum i vrijeme njegovog termina za potrebnu uslugu zdravstvene zaštite. U ovom trenutku završena je prva faza spajanja na IZIS za tri doma zdravlja. U fazi spajanja su dva doma zdravlja, te zatim se spajaju ostali domovi zdravlja. Kada je pojedini dom zdravlja u potpunosti spojen, istima se onda pristupa spajanjem gore opisanih naprednih usluga, a prve će biti interne uputnice unutar Doma zdravlja i elektronski recepti. Razvojem IZIS-a osiguranici dobivaju olakšan i brži pristup zdravstvenoj zaštiti, kao i smanjenje čekanja na uslugu, a zdravstvene ustanove i Zavod racionalizaciju u ukupnoj potrošnji u sustavu zdravstva.

Je li potrošnja lijekova s esencijalne liste stavljena pod kontrolu?

Potrošnja na lijekove s esencijalne liste lijekova bila je središnja tema zajedničkog sastanka svih zavoda zdravstvenog osiguranja iz Federacije Bosne i Hercegovine u Tuzli krajem lipnja gdje je zaključeno da ovakva lista financijski nije prilagođena financijskoj moći Zavoda te da je nužna korekcija, kao što ju je potrebno i kvalitativno redizajnirati. Što se tiče potrošnje na lijekove s liste lijekova u HNŽ mogu istaknuti da je najprije zaustavljen rast potrošnje, a zatim, mjerama ministra zdravstva HNŽ-a i kontinuiranom kontrolom Zavoda, smanjena, no to još nije dovoljno da bismo mogli reći kako je potrošnja na lijekove usklađena s našom financijskom moći.

Za kraj jedno pitanje iz sfere politike. U zadnje vrijeme vaše ime se spominje u kontekstu budućeg predsjednika HDZ-a Bosne i Hercegovine. Jesu li ti navodi točni?

S obzirom da neki tiskani mediji u posljednje vrijeme plasiraju pamflete ovakvog i sličnog sadržaja s ciljem destabiliziranja i kompliciranja odnosa u stranci, ali takve stvari ne nalaze plodno tlo u HDZ BiH ili barem ja, na njihovu žalost, nisam pogodna osoba za to.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?