KARDINAL PULJIĆ

Nudili smo drugi stan, Smajovići nisu htjeli

\'2.10.2008.,Sarajevo,BIH - Vinko Puljic,vrhbosanski nadbiskup i kardinal. Photo Zvonimir Coric/Vecernji list\'
Zvonimir Ćorić
06.11.2010.
u 11:02

- Kada sam postao nadbiskup, kupili smo stan od 100 m2 i ponudili ga, no Smajovići nisu prihvatili tu ponudu, kazao je kardinal Puljić

Povodom završetka rada 50. jubilarnog zasjedanja Biskupske konferencije BiH, koje je održano u Sarajevu, dana je opća ocjena njezina rada u proteklih skoro 16 godina.

Konkretno očitovanje

No, zasjedanje BK nije prošlo bez konkretnog očitovanja o presudi Općinskog suda u Sarajevu kojom se nalaže Nadbiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom deložacija iz dijela njegovih prostorija. U tom smislu biskupi su izrazili zaprepaštenost ovakvim odnosom te dali potporu Nadbiskupiji očekujući da će nadležne institucije iznaći načine kako ispraviti nepravdu. Kada je u pitanju poštivanje sudske presude, kardinal Vinko Puljić je kazao kako očekuje da će se do zakazanog roka deložacije pronaći neko pametno rješenje te dodao da ima dovoljno razloga da presudu smatra nepravednom, a moralno pravo mu omogućava da brani imovinu Crkve i opstanak u toj imovini. Na upit većine medijskih kuća što će se dogoditi 17. studenoga, vrhbosanski nadbiskup im je odgovorio da, ukoliko se ne nađe pametnije rješenje, neka svi dođu u zakazano vrijeme deložacije. Presuda nije uvažila činjenice da ova zgrada nije bila nacionalizirana, dakle može se konstatirati da je nasilno useljena. Kada sam postao nadbiskup, tada smo kupili jedan stan od 100 četvornih metara i ponudili im ga, no Smajovići nisu prihvatili ponudu.

Drastično oštećeni

Budući da to sud nije uvažio, držim da smo ovom presudom drastično oštećeni, kazao je kardinal Vinko Puljić. Ako se ovako radi s ovom institucijom, pitam se što se onda događa ljudima koji u javnosti nemaju utjecaja, kako će oni ostvariti svoja ljudska prava, naglasio je Puljić. Također je kazao da na zasjedanju BK ovaj put nije razgovarano o teritorijalnom ustroju BiH. Smatrali smo da to više nema smisla ponavljati. Prije 15 godina jasno smo kazali kakav bi ustroj BiH trebao biti, jer samo takav ustroj jamči jednakopravnost svim narodima koji tu žive. Biskupi BiH su se osvrnuli i na rad na planu krajevne Crkve kroz poduzimanje zajedničkih pastoralnih inicijativa, vođenja vijeća, komisija i drugih tijela Biskupske konferencije.

Ključne riječi

Komentara 1

PA
park
22:36 06.11.2010.

Žao mi je da se Kardinalu prijeti deložacijom , ali o tome se moralo prije voditi računa , bojim se da je malo kasno ? U ostalom i Biskupija se bori za povrat svoje imovine pa to nije nelegalno . Podmetati Smajlovićima da su \"udbaši\" i komunjare je nepristojno , ljudi se bore za svoja prava pa makar to bilo i protiv Kardinala ,

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?