izbjegnuta tragedija

Nuklearna bomba zamalo eksplodirala nad SAD-om 1961.

amerika, kip slobode, američka zastava
Reuters/PIXSELL
21.09.2013.
u 08:28

Incident se dogodio kada su dvije hidrogenske bombe ispuštene iznad Goldsboroa u Sjevernoj Karolini nakon što se bombarder B-52 raspao u zraku

Američka nuklearna bomba Mark 39 zamalo je eksplodirala u Sjevernoj Karolini 1961. godine, a eksplozija bombe bila  260 puta jača od one koja je razrušila japansku Hirošimu, doznaje se iz dokumenata s kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti, piše USA Today.

Incident se dogodio kada su dvije hidrogenske bombe ispuštene iznad Goldsboroa u Sjevernoj Karolini nakon što se bombarder B-52 raspao u zraku. Da je eksplodirala, bomba bi pogodila i područje Washingtona, Baltimorea, Philadelphije i New Yorka.

Nuklearna bomba ispuštena je s padobranom koji se otvara i pokrenutim mehanizmima detonacije, a od eksplozije ju je spriječio samo jedan niskovoltažni prekidač.

Nesreća se dogodila samo tri dana nakon inauguracije američkog predsjednika Johna F Kennedyja. Pet od osam članova posade preživjeli su nesreću tada.

>> Amerikanci su planirali gađati Mjesec atomskom bombom?

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije