nakon izbora kriza

Obamin drugi mandat: 12 izazova za vladara svijeta

obama (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
07.11.2012.
u 11:08

Kad se pobroje krizna područja, posao predsjednika više ne izgleda primamljivo

1. Ljudska prava na niskoj razini

Guantanamo još uvijek postoji, dronovi napadaju

Obama je u prošlom mandatu zabranio uporabu waterboardinga, ali nije zatvorio Guantanamo. Ujedno, uvedeni su i napadi bespilotnim letjelicama na području Pakistana i Afganistana u kojima je do sada poginulo više od četiri tisuće ljudi, a dobar dio njih ubijen je bez razloga, jer su operateri letjelica pogrešno procjenjivali skupine Pakistanaca ili Afganistanaca kao terorističke.

2. Bliski istok kao užareno područje

Arapsko proljeće donijelo je promjene na karti svijeta

Još prije dvije godine Tunis se povezivao s privlačnim ljetovanjima, Egipat je bio asocijacija za piramide, Sirija je značila. Danas je sjever Afrike i Bliski istok ponovno jedno od najopasnijih i najeksplozivnijih područja svijeta. U Egiptu i Libiji caruju islamisti skriveni pod maskom pobjednika revolucije, u Siriji bjesni građanski rat, Iran je na rubu rata s ostatkom svijeta.

3. Nuklearni arsenal još uvijek prijeti

Nuklearno oružje nije nestalo krajem hladnog rata

Možda se čini da je završetkom hladnog rata nestala i opasnost od nuklearnog oružja, ali SAD u sljedećih 20 godina planira na nuklearno oružje potrošiti 640 milijardi dolara. Ujedno, u arsenalima dviju najvećih nuklearnih sila, SAD-a i Rusije, nalazi se po između 8 i 10 tisuća nuklearnih projektila, a cilj je da se u sljedećem četverogodišnjem mandatu arsenali smanje na po dvije do 2,5 tisuće nuklearnih.

4. Pakistan igra dvostruku ratnu igru 

Islamabad kao neprijateljski saveznik

Najbolji saveznik među neprijateljima, opis je odnosa SAD-a i Pakistana. Iako se deklarira kao partneri Zapada, Pakistan je plodno tlo za islamiste, a pakistanska obavještajna služba ne radi samo za vladu u Islamabadu nego i za talibanske vođe. Ne čudi što se Osama bin Laden skrivao u Pakistanu, ali i ne čudi činjenica da o napadu na skrovište u Abottabadu Amerikanci nisu obavijestili “saveznike”.

5. Europa na klimavim nogama

Gospodarstvo Europe ima utjecaj na SAD

Kriza u Grčkoj gotovo je zaustavila svjetsku ekonomiju, a treba imati na umu da je riječ o zemlji čije gospodarstvo generira samo dva posto europskog BDP-a. A Grčka nije sama... Španjolska, Irska, Portugal na rubu su ekonomskog kolapsa, na klimavim je nogama i Francuska. Ekonomski sustav cijeloga svijeta danas je u krizi koja se definitivno odražava i na američko gospodarstvo.

6. Nacionalna sigurnost na iskušenju

Islamisti pokušavaju ponoviti napad velikog opsega

San islamskih militanata, od ostataka Al-Qaide do novih terorističkih grupa poput afričkog Al Shahaba, je ponoviti napad na američkom tlu ravan napadu od 11. rujna 2001. Ministarstvo domovinske sigurnosti za sada je izvrsno otklanjalo sve prijetnje na tlu SAD-a, no planova novih militantnih skupina zasigurno će biti i u budućnosti, a pitanje je samo kada će jedan od njih uspjeti.

 7. Kina planira preuzeti dominaciju

Uz gospodarstvo Peking jača i ratnu mornaricu

Iako stopa rasta kineskog gospodarstva polako pada, ono je već odavno preraslo u drugo gospodarstvo svijeta i novi će predsjednik morati redefinirati odnose s Kinom u koju je već odavno preseljen dio američkih proizvodnih kapaciteta ostavljajući američke radnike na ulici. Ujedno, Kina planira u budućnosti preuzeti dominantnu ulogu na Tihom oceanu te ubrzano razvija ratnu mornaricu.

8. Rusija je ponovo jaka svjetska sila

Putin je ponovno uzdigao Rusiju kao vodeću silu svijeta

Putin je dovršio ono što je odavno planirao, Rusiju je ponovno pretvorio u prvoklasnu svjetsku silu po snazi i utjecaju ravnu SAD-u. Rusija danas nema veze s Rusijom iz Jeljcinova doba, Rusijom koja je bila na koljenima i u raspadu, s vojskom koja gotovo da nije imala ni redovite obroke. Putinova Rusija sada je ponovno veliki igrač na sceni bez koje se problemi poput sukoba u Siriji ne mogu riješiti.

9. Mladi vođa ne popušta stisak

Kim Jong-un nastavlja stopama oca i djeda

Iako se u dolaskom Kim Jong-una na čelo najzatvorenije zemlje svijeta činilo da režim u Pyongyangu popušta, potezi poput uvođenja hamburgera na jelovnike sjevernokorejskih restorana bili su samo kozmetička uljepšanja. Mladi je diktator nekoliko mjeseci po dolasku na vlast testirao dalekometnu raketu, a streljačkim vodom provodi i čistku među generalima koji mu nisu apsolutno odani.

10. Afrika, dom diktatora i pirata

Crni je kontinent područje s najviše diktatora na svijetu

Crni kontinent danas ima najviše diktatora na svijetu. Tantal u Kongu iskopava roblje koje su među stanovništvom porobile lokalne milicije, između Sudana i Južnog Sudana bjesni neobjavljeni rat, Mugabe provodi diktaturu u Zimbabveu, a gusari u Somaliji već su osnovali svoju paradržavu otimajući brodove radi otkupnine i ugrožavajući pomorski put Crvenim morem.

11. Napučena Indija na rubu rata

Nuklearni sukob s Pakistanom prijetnja je miru

Indiju SAD ne smatra sigurnosnom prijetnjom poput Pakistana, ni gospodarskim konkurentom poput Kine. Ipak, riječ je o drugoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, koja je već desetljećima na rubu rata s Pakistanom. Kako i jedna i druga zemlja posjeduju nuklearno oružje, upravo bi na ovom dijelu svijeta mogao planuti prvi nuklearni sukob u povijesti.

12. Novi pristup za klimatske promjene

Bit će potrebna skupa ulaganja u obnovljivu energiju

Globalno se zagrijavanje neće smanjiti ignoriranjem problema ni provođenjem do sada potpisanih jalovih sporazuma, od sporazuma u Rio de Janeiru do onog iz Kyota. Predsjednik SAD-a će, prema mišljenju 27 stručnjaka za ekologiju, biti prisiljen na ulaganja u razvoj ekološke energije iz obnovljivih izvora kako bi ona postala jeftina i privlačna krajnjim potrošačima i industriji.

>>Obama pobijedio: Imamo još posla, najbolje tek dolazi!

>>Sve o izbornoj utrci pročitajte u našoj posebnoj rubrici Američki izbori 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije