Nasilje

Obiteljsko nasilje postaje sve veći problem za društvo u BiH

Nasilje
16.01.2013.
u 10:27

Žena je muža ošamarila, a on je bez prijetnji i vrijeđanja prijavio ženu policiji

Obiteljsko nasilje u BiH postaje sve izraženiji problem kojim se policija mora ozbiljno pozabaviti, zaključak je građana koji se u svojoj okolini susreću s ovakvim oblikom nasilja. Proteklih godina osjetno je i povećanje broja sigurnih kuća gdje žrtve pronalaze svoj mir, ali se radi o tome da to nije dugoročno rješenje. Nasilnici većinom u zatvoru provedu određeno vrijeme, a to je najčešće 24 sata. Nakon što se vrate kući, nasilje nad članovima obitelji se nastavlja. O kakvom se problemu radi govore posljednji podaci iz Banje Luke gdje je u samo tri dana zabilježeno 10 slučajeva obiteljskog nasilja, u kojima su pijani muževi tukli supruge, a sinovi napadali majke i očeve. Da nisu samo žene meta nasilnika, potvrdio je slučaj iz Šipova gdje je žena ošamarila supruga. Suprug, šokiran ženinim ponašanjem, nije ni prijetio niti vrijeđao, već je pozvao policiju koja je privela ženu zbog obiteljskog nasilja.

Marija Markanović, glasnogovornica CJB Banja Luka o ovim događajima je kazala. - Zabilježeno je ukupno 10 slučajeva obiteljskog nasilja, od čega će u pet slučajeva protiv počinitelja biti pokrenut kazneni postupak. Prema njenim riječima, u gotovo svim slučajevima nasilju je kumovao alkohol. Također se neslužbeno doznaje da su sva petorica počinitelja nasilja puštena da se brane sa slobode čime im se automatski omogućava da nastavljaju sa svojim nasilničkim aktivnostima. Najgori počinitelj je onaj iz Čelinca koji je suprugu prvo verbalno, a nakon toga i psihički počeo maltertirati, da bi je nakon svega toga pretukao i ranio nožem. Bio je u vidno alkoholiziranom stanju. Dvije osobe iz Laktaša također su privedene jer su pretukli supruge šakama u glavu, a jednom od njih izmjerena su 2,35 promila alkohola u dahu.

Kada su u pitanju prekršaji, mladić je u Ribniku prijavljen zbog vrijeđanja žene, dok je u Prijedoru mlađi muškarac prijavljen zbog vrijeđanja roditelja. I u tom slučaju je utvrđeno pijanstvo s obzirom da je mladić imao 2,2 promila alkohola u dahu. Nasilje u obitelji, prema dostupnim podacima, postaje velik problem za cjelokupno društvo u BiH

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije