ŽZH

Objavljen registar poticaja

oranje
VL FOTO
18.01.2012.
u 10:22

Na stranici se nalaze imena svih koji su se prijavili za poticaje, kao i količine koje su prijavili

Prijavljene oranice, a na kojima se ništa ne uzgaja, prijavljena stada ovaca, a na “ispaši” tek povjetarac koji vije zelene travke - toga više nema. Naime, Ministarstvo gospodarstva ZHŽ-a se odlučilo obračunati s lažnim prijavama u svrhu dobivanja novčanih poticaja i to tako što su oformili registar poljoprivrednih proizvođača, koju svi građani mogu vidjeti na www.mg-zzh.com. Internet stranica je službeno puštena u rad prije dvadesetak dana, a na njoj se mogu pratiti sva važnija događanja vezana za ovo ministarstvo. A na njemu se nalazi i nekoliko bitnih informacija kad su u pitanju ovogodišnji poticaji.

Popis poticaja

- Na našoj stranici smo objavili popis svih fizičkih i pravnih osoba odnosno obiteljskih gospodarstava koji su podnijeli zahtjeve za ostvarivanje prava na poticaj u 2011. Naravno tu se nalaze i njihove količine koje su oni upisali u svojim zahtjevima, kazao je Ivica Ćorić, ministar gospodarstva ZHŽ-a dodavši kako je to bitno iz razloga što će se vidjeti jesu li te količine i površine ispravne i jesu li točne.

- Nakon naše kontrole će se vidjeti tko je podnosio točno, a tko je lažirao podatke. Susjed će vidjeti što je onaj drugi prijavio, puno ih je u jednom selu koji rade, ali još više onih koji ništa ne rade, a traže poticaje, kazao je ministar Ćorić. Također, kazao je da nakon što su objavili ovaj registar, došlo je vrijeme isplate poticaja, i usporedno s isplatom poticaja na tu internet stranicu stavljaju nove spiskove, odnosno registar s imenima i prezimenima te točnim iznosima koliko je tko novaca dobio i za koje količine odnosno površine.

Ministar Ćorić nam je kazao kako su utvrđene određene nepravilnosti, pogotovu kad se radilo o broju prijavljene stoke, a isto tako i na prijavljenim površinama. - Kontrole za biljnu proizvodnju su prošle godine rađene u ožujku, travnju, svibnju i lipnju, dok su za animalnu proizvodnju, odnosno držanje stoke rađene u listopadu i studenom, kazao nam je ministar Ćorić dodavši kako se našlo oko 20 posto nepravilnosti.

- Nije bilo sve moguće iskontrolirati, jer je potrebno puno više ljudi, ali ove godine ćemo povećati broj povjerenstava koje će izlaziti na teren, kazao je ministar Ćorić.

Isplata poticaja

Prije desetak dana isplaćen je prvi dio poticaja iz 2011. u iznosu od oko 950.000 KM, a radi se o poticajima za pčele i poticaji za biljnu proizvodnju-povrće. - Ostali poticaji odnosno animalna proizvodnja bit će isplaćena u što skorije vrijeme, najdalje do kraja ožujka tekuće godine, kazao je ministar Ćorić. Također, kazao je kako je otprilike prošle godine oko 1500 pravnih i fizičkih osoba te obiteljskih gospodarstava ostvarilo pravo na poticaje u ZHŽ-u.

Programom i naputkom iz prošle godine predviđeno je da se do 10. veljače izvrši prijava tj. podnese plan proizvodnje odnosno zahtjevi za ostvarivanje poticaja kad je u pitanju biljna proizvodnja (biljne kulture). Ministarstvo gospodarstva je najavilo kako će biti značajnih promjena kada je u pitanju sustav poticaja za 2012.godinu u odnosu na prošlogodišnji način poticaja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?