Međugorje

Obljetnica slavljenja prve svete mise na Križevcu

krizevac
VL FOTO
16.03.2012.
u 09:50

Župljani zajedno sa župnikom fra Bernardinom Smoljanom 21. siječnja 1934. odlučili su i za rekordna 52 dana na vrhu brda Šipovac (danas Križevac) uspjeli sagraditi zavjetni križ

Danas se navršava 78 godina od završetka izgradnje križa i slavlja prve sv. mise na Križevcu. Naime, u čast Svete godine Otkupljenja 1933./34., župljani Međugorja zajedno s tadašnjim župnikom fra Bernardinom Smoljanom, unatoč velikoj neimaštini, 21. siječnja 1934. odlučili su i za rekordna 52 dana na vrhu brda Šipovac (danas Križevac) iznad Međugorja uspjeli sagraditi zavjetni armirano betonski križ visok 8,56 metara, a širok 3,5 m i u njegovo križište ugradili relikvije Isusovog križa dobivene za tu prigodu iz Rima. Župljani su na podnožju križa upisali riječi: „Isusu Kristu, Otkupitelju ljudskog roda, u znak svoje vjere, ljubavi i nade, u spomen 1900. godišnjice Muke Isusove“.

Prva misa

Prva sveta misa na Križevcu slavljena je 16. ožujka 1934. U svom izvješću o događaju župnik fra Bernardin Smoljan, uz ostalo je zapisao:

- Na 16. ožujka u 9 sati pošla je iz crkve impozantna povorka, u kojoj uzeše učešća: trećari pod zastavom bratovštine Imena Isusova s barjakom, školska djeca, svećenstvo i brojni narod. Uz neprekidno zvonjenje crkvenih zvona, pucanje mužara, molenje sv. Krunice te pjevanje litanija i Gospina plača pomicala se dugo procesija prema brdu čiji se vrh već crnio od mnoštva, koje je motrilo pridolaženje naroda sa svih strana i uzlaženje procesije na brdo... U 10 sati počeli su sveti obredi. Održao sam prigodni govor narodu, pročitao pisma biskupa i druge prispjele pozdrave i čestitke. Nakon toga sam obavio svečani blagoslov sv. Križa i uz burno odobravanje naroda promijenio ime Šipovac u Križevac. Poslije blagoslova odslužio svečanu sv. misu, a propovijed je izrekao studenački župnik o. Grgo Vasilj. U rujnu 1935. godine, biskup fra Alojzije Mišić odredio je da se blagdan Uzvišenja sv. Križa u Međugorju slavi u nedjelju poslije Male Gospe i da se tada na Križevcu slavi pučka misa.

Gospina poruka

Od tada se do križa na Križevcu kamenjarom uspinju brojni župljani i hodočasnici i ispred njega sabiru u molitvi, donoseći u svojim srcima zahvale Gospodinu, njegovoj neizmjernoj očinskoj ljubavi i blizini. Sve do Gospinih ukazanja, bio je to blagdan za župljane i vjernike iz okolnih mjesta, a od 1981. to je blagdan za hodočasnike iz cijelog svijeta. U poruci od 30. kolovoza 1984. Gospa je rekla: “I križ je bio u Božjem planu kad ste ga sagradili“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?