OD 2011. GODINE

Očekuju se nova povećanja cijena mesa i mesnih proizvoda u BiH

Dolac
Marko Lukunić
11.11.2010.
u 08:12

Poskupljenja Procjene Udruge stočara i poljoprivrednika o novim cijenama prehrambenih proizvoda na tržištu BiH

Rast cijena stočne hrane i činjenica da je ovogodišnji prinos žitarica značajno podbacio, izravno će utjecati na poskupljenje stoke u farmama i na tržnicama, a samim tim i mesa u mesnicama, najavljuju stočari u BiH. Premda o novim cijenama mesa i mesnih prerađevina i rokovima do kojih bi došlo do poskupljenja, bh. stočari ne žele govoriti, napominju da će ono biti osjetno za sve građane u BiH.

Prema tvrdnjama predsjednika Udruženja uzgajivača svinja iz Republike Srpske Miše Maljčića, poskupljenja stočne hrane prouzročena malim prinosima žitarica još čekaju, nakon čega će se odlučiti koliko će u konačnici iznositi nove, više cijene mesa i mesnih prerađevina u BiH. U entitetskim ministarstvima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH i Republike Srpske tvrde da nema mjesta panici, te će, kako ističu, nizom aktivnosti utjecati da do skoka cijena proizvoda dobivenih u poljoprivredi - ne dođe.

Već se dulje vrijeme najavljuju poskupljenja hrane u BiH, a prvi val je uslijedio prije dva mjeseca kad su cijene kruha, zbog povećanja cijena pšenice na svjetskom tržištu, povećane. Razlog za optimizama ne nude Ujedinjeni narodi, koji su izišli s procjenom da će svjetska cijena prehrambenih sirovina ostati visoka i nestalna, Cijene pšenice, riže, uljarica, sirovog i bijelog šećera na međunarodnom tržištu sve do 2018. godine zadržat će se na vrlo visokoj razini. Globalna poskupljenja cijena prehrambenih proizvoda počela su još 2006. godine i od tada stalno rastu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?