BOMBOM NA HRVATE

Očevici: Osjetili smo miris baruta

zenica
VL FOTO
13.04.2011.
u 09:29

Automobil zastupnika Ive Tadića poslan je na kemijsku analizu kako bi se utvrdilo postoje li na vozilu tragovi baruta

Eksplozija na automobilu zastupnika Ive Tadića uzdrmala je bh. javnost, međutim zbog specifičnosti događaja, policija tijekom jučerašnjeg dana još uvijek nije mogla sa sigurnošću reći što je istu izazvalo.

Kemijska analiza

Sigurno je samo jedno da se eksplozija dogodila, međutim kako bi se utvrdilo je li bila postavljena i ako jest, kakva naprava, u tijeku je kemijska analiza koja bi trebala pokazati ima li na oštećenim dijelovima automobila tragova baruta. Očevici koji su se zatekli na mjestu događaja uvjereni su kako se nakon eksplozije u zraku osjetio miris baruta, ali dok se ne završi istraga, službene potvrde nema. “Ne izbjegavam govoriti o ovom slučaju, ali nemam puno toga reći, jer je istraga još u tijeku. U ponedjeljak sa, bio do kasno u noć na poslu, tu su bili istražitelji Federalnog MUP-a, jasno je da je guma eksplodirala, međutim šta je uzrok, još uvijek nije jasno. Istražitelji su uradili svoj dio posla, sve ide na vještačenje, kemijska analiza će pokazati je li bilo eksploziva ili ne. Dok ne dođu kompletni izvještaji, ne mogu reći da je bio napad ili teroristički čin, to će utvrditi istraga”, rekao je Rifat Delić, ministar unutarnjih poslova Vlade ZDŽ-a, na konferenciji za medije. Nakon izvanredne sjednice Vlade ZDŽ-a u povodu ovog incidenta izražava se žaljenje zbog pretrpljenog događaja i pruža potpunu, iskrenu i nesebičnu kolegijalnu i ljudsku podršku zastupnicima Tadiću i Peri Mamiću, ali se i pitaju kome smetaju trenutni odnosi u formiranju vlasti na županijskoj razini. Ne želeći bilo što prejudicirati, Vlada ZDŽ-a očekuje i nalaže MUP-u i Tužiteljstvu ZDŽ-a da nastave sa svim mogućim radnjama na rasvjetljavanju svih okolnosti vezanih uz ovaj događaj, te da nepobitno utvrde, dokažu i dokumentiraju sve činjenice i okolnosti pod kojima se dogodila eksplozija, dokažu i dokumentiraju karakter eksplozije. Zbog ovog nemilog događaja jučer je održana i sjednica Županijskog odbora HDZ-a BiH.

Profesionalna istraga

“Ne želimo na bilo koji način vršiti nikakvu svoju istragu, ali tražimo da se obavi profesionalna službena i brza istraga. Prema informacijama kojima raspolažem u ovom trenutku, ispod gume je ostao krater, kao vozaču pucale su mi gume, ali nikada mi nije ostao krater u asfaltu ispod puknute gume. I u ovom slučaju sugerirao sam Tadiću i Mamiću da se suzdrže od davanja bilo kakvih izjava, bilo kakvih spekulacija, kako bi pomogli službenoj istrazi. Vrlo je zabrinjavajuće da se bilo gdje dogodi ovakvo što, a nešto je jako eksplodiralo ispod automobila u kojem su bili naši zastupnici, i to ispred županijske zgrade”, rekao je Niko Lozančić. Iz HDZ-a BiH su također naglasili da su vrijeme, mjesto, žrtve i način napada posebno zabrinjavajući, ako se ima u vidu aktualna političko-sigurnosna situacija u BiH. Još su jednom ponovili kako od mjerodavnih institucija očekuju odgovornu i profesionalnu istragu, te otkrivanje uzroka, povoda, izvršitelja i naručitelja ovog čina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?