20. obljetnica

Očuvali Hrvate u BiH

hvo
VL FOTO
03.04.2012.
u 10:27

Hrvatsko vijeće obrane utemeljeno da zaštiti Hrvate od agresije i istrebljenja

Jučer je izložbom znakovlja HVO-a i predstavljanjem glasila “GARDIST” u vojarni “Stanislav Baja Kraljević” počelo obilježavanje 20. godišnjice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane i 7. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH. Hrvatsko vijeće obrane bila je prva organizirana vojna formacija u Bosni i Hercegovini koja je pružila otpor srpskoj agresiji, JNA i četničkim snagama kojima je cilj bio stvaranje Velike Srbije i etničko čišćenje prostora koje je trebalo biti u sklopu te države.

Svečanosti u Čapljini

Danas će proslava utemeljenja biti nastavljena u Čapljini, a počinje budnicom Prvog benda Vojnog orkestra koji će proći čapljinskim ulicama. Polaganje vijenaca kod spomen-obilježja u Čapljini je planirano u 8:30 sati. U 9:15 će se održati sveta misa zadušnica, a u 11 sati će biti održana svečana akademija. Domjenak u hotelu “Mogorjelo” Čapljina je zakazan za 12:30 sati, a kasnije se obilježavanje utemeljenja HVO-a prebacuje u Mostar, gdje će u 15 sati biti održana javna tribina “20 godina HVO-a” u amfiteatru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule branitelje, a zatim slijedi mimohod do katedrale gdje će biti održana sveta misa za poginule branitelje. U srijedu će utemeljenje HVO-a biti proslavljeno u Sarajevu, Tomislavgradu, Vitezu i Orašju. Služit će se svete mise za poginule branitelje, a na spomenike poginulim pripadnicima HVO-a će biti položeno cvijeće i zapaljene svijeće.

Stvaranje današnje BiH

Hrvatski politički čimbenici u BiH, vojni stručnjaci i povjesničari su jedinstveni u ocjeni kako je Hrvatsko vijeće obrane imalo veliku ulogu u stvaranju današnje BiH i obrani zemlje od agresora. Hrvatsko vijeće obrane je ugrađeno u temelje današnje države i utemeljeno je kako bi zaštitilo Hrvata i ostale koji su živjeli na većinski hrvatskim područjima tijekom ratnih zbivanja u BiH. Nažalost, danas bivši pripadnici HVO-a i stradalnici nemaju statuse koje zaslužuju i poštovanje državnih institucija koje imaju svoju istinu o osnivanju i djelovanju HVO-a tijekom rata.

Komentara 2

DU
Deleted user
10:55 03.04.2012.

Koje kratkoročno pamćenje. Priča se samo o većinskim hrvatskim područjima iako ej HVO bio organiziran u najvećem dijelu Bosne i Hercegovine. pa i same općine potpisnice HZ HB nisu sve bile većinski hrvatske počev od Stoca, jablanice, konjica, fojnice, travnika, bugojna, kaknja, zenice... a priča o broju generala u širokom brijegu i najvećih priznanja je posebna priča. U ratu generali u miru ministri i predsjednici nema veze koa i kakva je vlast

Smiljan Šokić
21:35 03.04.2012.

U ratu sačuvali. Što je nakon rata? Tko ih je rastjerao? Gdje su mladi i sposobni ljudi? Rastjerali ih POLITIČARI svojom nesposobnošću, pokvarenošću i bezdušnošću. Tko je kriv što su Hrvati prepolovljeni? Opet političari. Ova jedna polovina Hrvata su PREKOBROJNI.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?