Novi propisi

Od 1. srpnja jeftinije telefoniranje u inozemstvu

telefon
PIXSELL
02.07.2012.
u 12:07

Do danas nije bilo nikakvih ograničenja i operateri su dosad mogli sami određivati koliko će to naplaćivati

Od 1. srpnja i uoči početka sezone godišnjih odmora u Europskoj uniji na snagu su stupili novi propisi kojim se smanjuje cijene roaminga koje plaćaju korisnici mobilnih telefona kada ih koriste u inozemstvu. Od 1. srpnja primjenjuje se uredba kojom se dodatno smanjuje cijena roaminga i prvi put uvode ograničenja cijena za roaming kod prijenosa podataka, to jest za korištenje interneta na mobitelima, tabletima i prijenosnim računalima. Operateri od 1. srpnja mogu zaračunati najviše 70 centi po mb, od 1. srpnja 2013. 45 centi, a od 1. srpnja 2014. najviše 20 centi.

Do danas nije bilo nikakvih ograničenja i operateri su dosad mogli sami određivati koliko će to naplaćivati. Također se uvode nove gornje granice za glasovne pozive i SMS poruke. Od 1. srpnja, poziv s mobitela iz inozemstva s dosadašnjih 35 centi moći će koštati najviše 29 centi po minuti, a kod dolaznih poziva najviše 8 centi. Slanje poruka koštat će najviše 9 centi. Po izračunima Europske komisije, novo sniženja cijena roaminga trebalo bi donijeti poslovnim ljudima koji putuju unutar EU-a godišnju uštedu veću od tisuću eura. Prosječna obitelj koja ljetuje u drugoj zemlji članici mogla bi uštedjeti 200 eura godišnje. Proširuje se i sustav upozorenja na prevelike račune kako bi se izbjegla neugodna iznenađenja po povratku s puta, prenosi poslovni.hr.

Od 1. srpnja ove godine, operateri će slati poruke svojim korisnicima kada se približe mjesečnom utrošku od 50 eura i kada se nalaze u zemljama izvan EU-a. Komisija je postavila cilj da se do 2015. izjednači cijena korištenja mobilnih telefona u inozemstvu i kod kuće. Od 2014. uvodi se konkurencija na tržištu roaminga, što znači da će korisnici moći birati operatera koji nudi najniže cijene za usluge.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?