ČISTKE

Od 120 zaposlenih - 8 Hrvata

posao
VL FOTO
22.07.2011.
u 10:38

Utvrđeno je da se nije poštivala zastupljenost pri zapošljavanju

Kako je Institucija ombudsmana FBiH prije izvjesnog vremena ugašena, nije naodmet podsjetiti se na njihove posljednje rezultate istraživanja, o zastupljenosti konstitutivnih naroda u određenim tijelima vlasti u Federaciji, s obzirom da se od tog vremena malo toga i promijenilo, a također je poznato da nedostaje novca za nova istraživanja. Što se pak tiče samih rezultata, oni su doista poražavajući.

Etničko čišćenje

Načelo konstitutivnosti naroda ne poštuje se na cijelom prostoru BiH. Nakon istraživanja koje je proveo Ured ombudsmana FBiH, a isto je istraživanje provedeno i u RS-u, može se samo konstatirati kako je etničko čišćenje u BiH na najružniji način završeno u miru, te da je to danas realna slika Federacije i cijele BiH.

Na temelju prikupljenih podataka, nakon provedenog istraživanja, evidentno je da je etničko čišćenje završeno. Naime, Aneks VII Daytonskog sporazuma prema kojemu su se svi izbjegli i raseljeni trebali vratiti u svoje domove implementiran je samo u dijelu koji se odnosi na povratak vlastite imovine. Međutim, kada je u pitanju povratak izbjeglih i raseljenih osoba, rezultati su minorni. Spomenuti aneks je omogućio prodaju i zamjenu imovine svim ljudima u BiH, i većina je to iskoristila. Ogroman broj vlastite imovine je nakon rata prodan, i to je današnja realna slika BiH. Dakle, većina građana nije se vratila u svoja prijeratna ognjišta. Zapravo, prodajom imovine došlo je do međuentitetske selidbe ljudi. Isto tako, veliki broj ljudi živi u inozemstvu, a mnogi od njih se vode kao povratnici na temelju izvađenih CIPS-ovih dokumenata, što također stvara nerealnu sliku kada je u pitanju povratak. Inače, inicijativa za istraživanje nacionalne strukture upravnih i školskih nadzornih odbora temeljila se na prigovorima koji su upućivani ombudsmanima FBiH u smislu odredaba članka 16. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima u FBiH. Riječ je o načelu „zastupljenosti pri zapošljavanju“ koje glasi da odgovorni javni službenik nastoji osigurati da se kod imenovanja na javnu poziciju u pravilu odražava sastav naroda i građana BiH.

Zakonsko načelo

Međutim, podaci koje su ombudsmani Federacije BiH prezentirali pokazuju da se u praksi ne poštuje ni ovo zakonsko načelo te da nakon četiri godine od donošenja ovog zakona sastav upravnih odbora ni približno ne zrcali sastav naroda i građana BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?