UKIDANJE CARINA

Od Nove godine još jeftinija polovna auta iz zemalja EU

carina
12.11.2010.
u 08:25

Smanjuje se carinska stopa na polovne automobile, naftu i naftne prerađevine, građevni materijal i hranu

Vozačima koji su namjeravali do Nove godine kupiti polovan automobil, kamion iz neke od zemalja EU-a, savjetujemo da to urade nakon novogodišnjih blagdana, kad će na snagu stupiti nova odluka o smanjenju carina. Iako su neki mediji najavili da će carina već od 1. siječnja iduće godine kroz anekse Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između EU-a i BiH na polovne automobile biti u potpunosti ukinuta, u Odjelu za carine pri Upravi za neizravno oporezivanje jučer su nam priopćili da do toga ipak neće doći.

Carina šest posto

Umjesto potpunog ukidanja moguće je smanjenje carinske stope na ove proizvode iz EU-a na oko šest posto, priopćili su nam iz spomenutog ureda. U istoj instituciji napominju da se carinske stope na temelju ugovora koje je država potpisala s EU-om, kvartalno u roku od šest mjeseci, stalno smanjuju. S obzirom na to da postojeća carina na polovne automobile, autobuse, kamione, trenutačno iznosi devet posto, njezino umanjenje u novoj, 2011. godini sigurno će razveseliti građane, poduzetnike, prijevozničke kuće. Spomenimo, carinska stopa na nove automobile iz EU-a koji se uvoze u BiH na snazi je već nekoliko mjeseci. Stupanjem na snagu drugog dijela Privremenog ugovora o trgovini i trgovinskim pitanjima s EU-om građanima BiH ipak od Nove godine donosi određena pojeftinjenja. To se, prije svega, odnosi na naftu i naftne prerađevine, ulja podrijetlom iz EU-a, na koje će se carinska stopa, umjesto postojećih šest, od Nove godine plaćati četiri posto.

Jeftinija hrana iz EU-a

S devet na šest posto smanjuje se carinska stopa na robu iz tekstilne industrije, predmete iz građevinske i metalne industrije, sportske rekvizite... Carina od 2,5 posto neće se naplaćivati na ovčje i kozje meso, određene mliječne proizvode poput namaza i sireva, potom na pojedine vrste povrća. S postojećih šest na četiri posto bit će snižena carinska stopa na teleće i juneće meso, prženu kavu sa i bez kofeina iz zemalja EU-a, a do 2013. godine bit će u potpunosti ukinuta. Postupno ukidanje carina s devet na šest posto od početka iduće godine odnosi se i na draguljarske predmete i predmete zlatarstva. Primjena Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU-om započela je 1. srpnja 2008. godine. Već početkom primjene Privremenog sporazuma započelo se s ukidanjem i sniženjem stopa carine na određene proizvode, kako je i dogovoreno u pregovaračkom postupku između Bosne i Hercegovine i EU-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?