Štrajk

Odbijamo mjere štednje koje idu preko leđa prosvjetara

Štrajk
06.12.2012.
u 09:28

Za i protiv štrajka sve se škole trebaju izjasniti do 10. prosinca

Školski sindikati u Zapadnohercegovačkoj županiji su se odredili i izjasnili o mjerama štednje koje planira poduzeti županijska Vlada kako bi prebrodila ogromne financijske teškoće koje opterećuju županijski proračun i riznicu.

Zajednički sastanak

Na zajedničkom sastanku u Grudama sindikalnih predsjedništava osnovnih i srednjih škola, razmatrano je izvješće sindikalnog pregovaračkog tima o sastanku s Vladom Zapadnohercegovačke županije 29. studenoga u Širokom Brijegu. Nakon što su razmotrili predložene Vladine mjere štednje, sindikalni čelnici su zaključili da se na njih ne pristaje i da se nastavi s procedurom i pripremama za opći štrajk prosvjetnih i drugih djelatnika u školama. Upozoravaju da ako županijska Vlada odustane od najavljenih mjera štednje preko leđa prosvjetnih djelatnika, koji su inače dosad značajno napravili i doprinijeli uštedama u županijskome proračunu, sindikat će zaustaviti započetu proceduru. Sada je Vlada na potezu da snosi ili ne snosi odgovornost za opći štrajk. Unaprijed upozoravamo javnost - ako dođe do općeg štrajka da svoje negodovanje i nezadovoljstvo usmjere prema onima koji su doveli do ovakvoga stanja, a to je županijska Vlada, ističu sindikati.

Referendum u školama

Što se tiče provedbe referenduma o štrajku, završen je u 90 posto škola u županiji, i prema izvješćima predsjednika sindikalanih podružnica članstvo je gotovo 100 posto protiv Vladinih mjera štednje i za pokretanje štrajka. Jasno je, ako Vlada bude dosljedna u provedbi predloženih mjera štednje, uslijedit će opći štrajk u osnovnim i srednjim školama, odlučni su sindikalni prvaci. O referendumu za ili protiv štrajka trebaju se izjasniti još dvije osnovne škole i sindikalno vodstvo im je dalo rok do ponedjeljka, 10. prosinca. U utorak, 11. prosinca, vodstva će se ponovno sastati i poduzeti korake za sazivanje izvanrednih sjednica sindikalnih skupština i nastavljanje predviđenog zakonskog postupka za pokretanje štrajka. Ako bi, u međuvremenu, Vlada odustala od svoga plana i nauma, sindikati će prekinuti postupak i odustati od štrajka, zaključili su sindikalni čelnici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?