MINIMALNE ŠANSE

Odluka o popisu stanovništva mora čekati novi parlament

POPIS
VL FOTO
04.08.2010.
u 15:50

Ovakav epilog sasvim je izvjestan nakon što su izaslanici SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH bojkotirali sjednicu na kojoj se trebao potvrditi zakon o popisu stanovništva u BiH

Prijedlog zakona o popisu stanovništva neće biti usvojen do kraja mandata aktualnog saziva državnog Parlamenta, a zbog procesa poslijeizbornog formiranja vlasti, konačna odluka o ovom vrlo važnom zakonskom projektu past će vjerojatno tek početkom iduće godine, kada se formira nova vlast koja će o tome i odlučivati.

Blokirali sjednicu

Ovakav epilog sasvim je izvjestan nakon što su izaslanici SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH bojkotirali sjednicu na kojoj se trebao potvrditi zakon o popisu. Bez drukčijeg naputka iz središnjice stranke ili očitovanja Narodne skupštine Republike Srpske, oni će isto postupiti i početkom rujna kada je zadnji termin za održavanje sjednice u aktualnom mandatu Doma naroda državnog Parlamenta. Nema naznaka da bi se bilo što od spomenutog moglo dogoditi, jer SNSD tvrdi da neće dopustiti usvajanje predloženog zakona, a Narodna skupština RS-a će početkom rujna odraditi još samo nastavak ranije započete sjednice s već utvrđenim dnevnim redom, što znači da se o popisu i ponašanju srpskih izaslanika u Domu naroda Parlamenta BiH ne može raspravljati. Među ostalim strankama, pak, nema niti želje niti volje da se SNSD-u prave novi ustupci oko sadržaja zakona o popisu. U SDA kažu kako je i sadašnji prijedlog zapravo kompromis.

Rezultat kompromisa

-Sadašnji prijedlog zakona je već rezultat kompromisa i ustupaka i tu nema prostora za nove korekcije. Odgovornost je na onima koji su blokirali usvajanje ovakvog rješenja. Smatramo da je ovdje riječ o klasičnoj i brutalnoj zloporabi daytonskih mehanizama, na što bi OHR morao reagirati, kazao je glasnogovornik SDA Salmir Kaplan. Slično razmišljaju i u drugim strankama, svjesni da je provedba popisa stanovništva i kućanstava 2011. godine već postala “nemoguća misija”. Čak i da je prošlog tjedna usvojen zakon o popisu, upitno je bi li se pripreme za njegovo organiziranje iduće godine mogle provesti navrijeme. Prije ovoga stranke su se sporile oko toga što će stajati o zakonu i hoće li biti ugrađeni detalji o etničkoj, nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti što je kompromisom prevladano.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?