SUDSTVO

Odluka o promjeni 
identiteta svjedoka 
u roku od 10 dana

Svjedok
05.05.2013.
u 11:07

Prema novom zakonu, svjedok će se moći uključiti u program zaštite kada se dokazuje kazneno djelo protiv integriteta BiH

Bosna i Hercegovina poboljšava sustav zaštite svjedoka. Pripremljen je novi zakon koji će jamčiti zaštitu kao na zapadu - od fizičke zaštite do izmještanja iz zemlje i promjene identiteta svjedoka. Konačnu riječ o predloženom zakonu dat će državni Parlament, ali u Vijeću ministara tvrde kako ovaj prijedlog predstavlja značajan iskorak u odnosu na postojeći zakon koji regulira oblast zaštite svjedoka. Važećim Zakonom o programu zaštite svjedoka u BiH nije predviđena primjena zakona u odnosu na kaznena djela, što je neophodno kako bi se precizirali elementi područja njegove primjene.

To konkretno znači da će se svjedok moći uključiti u program zaštite kada se dokazuje kazneno djelo protiv integriteta Bosne i Hercegovine, protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, potom terorizma, kao i kaznenih djela organiziranog kriminala i drugih kaznenih djela za koja se po zakonu može izreći kazna u trajanju od pet godina ili teža kazna.

U novom zakonu se jasno navede mjere zaštite i podrške svjedocima. To su fizička i tehnička zaštita, premještanje unutar teritorija Bosne i Hercegovine, relokacija u drugu državu shodno međunarodnim sporazumima, mjere prikrivanja identiteta i vlasništva, promjena identiteta, mjere zaštite osoba koje su lišena slobode i koje se nalaze unutar kazneno-popravnih ustanova, odnosno zaštita svjedoka suradnika. O promjeni identiteta svjedoka odlučivat će se u roku od 10 dana, a ta mjera se sastoji u izmjeni dijela ili svih osobnih podataka svjedoka, odnosno njemu bliske osobe, s tim što ova mjera može podrazumijevati i određenu promjenu njegovih fizičkih karakteristika.

Novim odredbama zakona propisano je da se sporazum, između Odjeljenja za zaštitu svjedoka i osobe koju štite, treba sačiniti u pismenoj formi, te su ubačeni i osnovni elementi sporazuma, kao i bliže odredbe o načinu primjene i prestanka samog sporazuma, uz precizno navođenje razloga zbog kojih prestaje ili se prekida program zaštite svjedoka.

Program prestaje istekom vremena njegove primjene predviđene sporazumom, smrću svjedoka ili ako više ne postoje valjani razlozi za primjenu programa. Može doći i do prekida programa zaštite ako se zaštićena osoba odrekne programa, ako osoba uključena u program ne ispuni obveze predviđene sporazumom ili ako tijekom primjene programa bude pokrenut kazneni postupak protiv zaštićene osobe za kazneno djelo koje dovodi u pitanje opravdanost primjene programa i ako ta osoba navede neistinite podatke.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?