NOVI TARIFNI SUSTAV

Odobreno poskupljenje ionako skupe vode iz vodovoda

vijece
VL FOTO
19.03.2011.
u 13:38

Ako se novim cijenama vode pridoda PDV, paušal na vodomjer te brojni doprinosi, onda se s pravom može reći da Brotnjaci piju vrlo skupu vodu

Kako nas je informirao Ivo Bevanda, tajnik OV-a Čitluka, na posljednjoj sjednici Vijeća, održanoj u srijedu, vijećnici su razmatrali i usvojili više značajnih prijedloga odluka, zaključaka i rješenja. Uz ostalo konačno su usvojili novi Poslovnik o radu Općine Čitluk. Novim poslovnikom propisano je uspostavljanje novog radnog tijela čija će zadaća biti nadziranje realizacije strategije razvitka općine Čitluk.

Oslobađanje doprinosa

Novost je i to da će se izbor vanjskih članova radnih tijela ubuduće obavljati putem javnog poziva koji će raspisivati i provoditi Odbor za izbor i imenovanje OV-a. Vijećnici su usvojili i predložene izmjene i dopune odluke o sudjelovanju investitora u troškovima uređenja građevinskog zemljišta na način da se obitelji s područja općine Čitluk koje imaju perero ili šestero djece, a žive u zajedničkom kućanstvu, oslobađaju doprinosa u izgradnji za dodatnih 100 m2 korisna stambenog prostora, a one obitelji koje imaju sedmero i više djece oslobađaju se doprinosa na izgradnju za još dodatnih 100 m2. Vijećnici su dali suglasnost na dvije odluke NO JP Broćanac d.o.o. Čitluk: na odluku o primjeni novog tarifnog sustava za obračun cijene vode iz vodoopskrbnog sustava i za obračun usluga odvoza smeća općine Čitluk. JP Broćanac praktično je odobreno da od 1. travnja ove godine poveća cijene vode iz gradskog vodovoda kao i cijene usluga odvoza smeća.

Skuplja voda

Odlukom o primjeni novog tarifnog sustava za obračun cijene vode iz vodoopskrbnog sustava općine Čitluk, utvrđen je mjesečni limit od 25 prostornih metara po vodomjeru za obračun utrošene vode. To praktično znači da će cijena vode u općini Čitluk za kućanstva i za gospodarstvo od 1. travnja iznositi 1,30 KM po prostornom metru do potrošenih 25 kubika mjesečno (do sada 1,10 KM). Odlukom o poskupljenju vode, Broćanac se obvezao da će iz prihoda ostvarenih prodajom vode, uz podmirivanje svih troškova i obveza, svakog mjeseca u proračun općine uplaćivati iznos od 15.000 KM. Istodobno, odlukom o primjeni novog tarifnog sustava, također je utvrđeno da će naknada za korisnike priključene na kanalizaciju ubuduće iznositi prema 0,40 KM po svakom metru kubnom potrošene vode (do sada 0,30 KM), a sve ostale naknade ostale su iste kao i do sada. Ako se novim, većim cijenama vode iz čitlučkog vodovoda pridoda PDV, mjesečni paušal na vodomjer te brojni doprinosi i komunalije, onda se s pravom može reći da Brotnjaci piju vrlo skupu vodu. Stoga se mnogi pitaju je li u ovo krizno vrijeme, u kojem je standard ljudi sve niži i ugroženiji, uopće trebalo povećavati cijenu ionako skupe vode.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?