OPASNI PRESEDAN

Održavanje lokalnih izbora bez jasnih pravila za Mostar

\'izbori\'
Arhiva VL
16.04.2012.
u 09:14

Iako iz OHR-a izražavaju nadu u postizanje dogovora, upitno je hoće li do njega doista i doći

Predstavnici političkih stranaka u Gradskom vijeću Mostara sastat će se ponovno danas, kako bi razgovarali o promjenama u izbornom sustavu Grada, koje zahtijeva Ustavni sud BiH. Iako iz OHR-a izražavaju nadu u postizanje dogovora, upitno je hoće li do njega doista i doći.

10. svibnja

Redoviti lokalni izbori u BiH bit će raspisani 10. svibnja, a činjenica da još nije riješeno pitanje izbornih pravila za Mostar, pa ni za Srebrenicu, skoro izvjesno neće prolongirati njihovo održavanje. Kako su nam potvrdili u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, ova institucija uveliko radi na pripremnim aktivnostima za organizaciju izbora, iako dva ključna pitanja nisu regulirana – financiranje i izborna pravila. Za provedbu lokalnih izbora iz državnog proračuna bi trebalo izdvojiti 4,3 milijuna KM. To su sredstva koja će biti usmjerena u aktivnosti SIP-a, a prvenstveno tiskanje glasačkih listića. Takvi su planovi, a hoće li tako i biti ovisi o usvajanju državnog proračuna.

Kada su u pitanju izborna pravila, situacija je mnogo kompliciranija, jer trenutačno ne postoje odredbe po kojima se mogu organizirati izbori u Gradu Mostaru. Ustavni sud BiH je stavio izvan snage dosadašnje neustavne odredbe, a dogovora o novim izbornim pravilima za Mostar još nema. OHR tvrdi da neće intervenirati, iako ima tu mogućnost. Politički analitičar mr.Sead Turčalo upozorava kako bi provedba izbora bez jasnih pravila za Mostar predstavljala svojevrsni pravni presedan. - Dolazimo u situaciju kada izbori bivaju besmisleni, jer jedan broj građana, ne svojom krivnjom, neće moći ostvariti biračko pravo. U takvoj situaciji bi trebalo razmisliti o mogućnosti pomjeranja datuma održavanja lokalnih izbora. Ako se izbori u ostatku zemlje, ipak, održe to neće imati nikakve političke posljedice po samo funkcioniranje vlasti u Mostaru, jer je taj grad i do sada bio zatočenik političkih dogovora i sukoba, a tehnička vlast je bila uobičajena pojava - ističe Turčalo.

Izborna utrka

Političke stranke se uveliko pripremaju za izbornu utrku. SDP je, baš kao i SBB, najavio samostalan izlazak na izbore. SDA je također sklona samostalnom nastupu, iako su pozvali druge “probosanske” stranke na zajednički nastup u općinama na prostoru RS-a. Hrvatske stranke okupljene oko HNS-a dogovaraju zajednički nastup barem u onim općinama gdje bi Hrvati nacionalno mogli biti nadglasani. Vodeće stranke u RS-u su sklone samostalnom nastupu na izborima, iako je i tu moguća međustranačka suradnja u nekim općinama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?