Spor s Hrvatskom

Odšteta po osnovi 145 tužbi iznosi oko 100 milijuna kuna

HVO
12.10.2012.
u 08:51

Pojedinci tužili, a svi stradalnici HVO-a koji imaju prava u RH na udaru

Vrhovni sud u Hrvatskoj donio je presudu prema kojoj Hrvatska mora isplatiti invalidnine za 145 bivših pripadnika HVO-a. Neslužbeno se doznaje, kako je ukupna vrijednost ovih presuda oko 100 milijuna kuna, a zbog toga je u cijelosti obustavljen proces uvođenja u prava bivših pripadnika HVO-a u Hrvatskoj. Ova događanja su izazvala veliki revolt braniteljske populacije u BiH.

Sve obustavljeno

- Zbog tih 145 ljudi, sada su tisuće branitelja na čekanju. Prema našim informacijama, ti ljudi su nagovoreni od pojedinaca da tuže Hrvatsku i niti jedna braniteljska udruga ne stoji iza ovoga - rekli su nam naši sugovornici. Oni dodaju kako su pogrešni podatci kako postoji 10.000 predmeta, te kako bi konačna odšteta mogla iznositi i nekoliko milijardi kuna. Radi se o 10.000 potencijalnih tužbi, ali braniteljske udruge ističu kako je ovaj trend već prekinut. - Svi naši članovi su dobili naredbu da ni pod kojim uvjetima ne smiju tužiti Hrvatsku. Ne želimo ugroziti naše stradalnike ovim tužbama, a, kako doznajemo, slično uputsvo su svojim članovima dale i ostale braniteljske udruge - rekli su nam u HVIDR-i. Naravno, zbog cijele situacije reagirao je i službeni Zagreb. Trenutno je u pripremi izmjena Zakona o pravima branitelja, a, prema našim saznanjima, promjene će se odnositi i na branitelje iz BiH. - Zakon će se promijeniti uskoro i svi stradalnici HVO-a će morati potpisati izjavu kako neće tužiti Republiku Hrvatsku kako bi mogli dobiti mirovine u toj zemlji i ostvariti svoja prava. To je jedini način da se spriječi nastavak ovoga trenda koji bi mogao biti koban za sve branitelje iz BiH koji ostvaruju prava u Hrvatskoj - dodaju naši sugovornici. Nitko u ovome trenutku ne može reći kada bi mogle biti nastavljene procedure. Branitelji koji godinama čekaju na ostvarivanje svojih prava, a čiji statusi su trebali biti riješeni ove godine, morat će i dalje čekati. - Ako su predmeti 500 branitelja ove godine trebali biti riješeni, to se svakako neće dogoditi. Hrvatska je sve obustavila dok se pitanje odšteta ne riješi. I to je velika šteta i posljedica svih ovi događaja. Neki će dobiti milijune kuna, a njihovi suborci neće niti kune. Radi se o nepromišljenim potezima koje će skupo platiti cijela braniteljska populacija u BiH - zaključuju naši sugovornici. Predstavnici vlasti iz Zagreba poručuju kako će svi koji su dobili novac na osnovi ovih tužbi iste morati vratiti.

Poruka iz Zagreba

To je jasno poručio i hrvatski ministar za pitanja branitelja Predrag Matić, koji je istaknuo kako će Hrvatska naći zakonski način da se obrani od ovih presuda. Inače, problem je nastao kada je doneseno više od deset tisuća rješenja prema kojima je ranjenima na južnom bojištu omogućena invalidska mirovina, dok je obiteljima poginulih zajamčena obiteljska mirovina. No, sama rješenja u kojima im se priznaje invaliditet nikada im nisu uručena, nego su se čuvala u Ministarstvu obrane. Na osnovi tih rješenja pripadnici HVO-a mogli su ostvarili pravo na braniteljsku mirovinu, ali ne i na skrb ili stambeno zbrinjavanje. No, nakon što 2002. dio rješenja pod nerazjašnjenim okolnostima nestaje iz MORH-a, stižu i prve tužbe. Sigurno je samo kako se još uvijek ne nazire kraj ovoga problema.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?