Osiguranje u prometu

Odštetu platiti u roku od 15 dana !

Prometna
17.12.2012.
u 09:22

Federacija BiH definira načine, obveze i rokove koje osiguravajuća društva moraju isplaćivati odštete oštećenicima u prometnim nesrećama

Zakonom o obveznom osiguranju u prometu kojeg je predložila Vlada FBiH a trebaju osvojiti entitetski Parlament, konačno se anuliraju brojne manjkavosti starog zakona, i uvodi se red oko naplate šteta osiguranicima, koje su mjesecima neplaćanjem odšteta varale osiguravajuće kuće.

Vojna vozila i odšteta

Novim Zakon se konačno definira tko je odgovoran za naknadu štetu u slučaja kada istu prouzroči vozilo s stranim registacijskim oznakama i valjanom međunarodnom ispravom o osiguranju /zelena karta/ a niti je jednim jedinim članom uopće pokušao definirati položaj, status, prava i ovlasti Ureda zelene karte BiH. Konačno se briše odredba po kojoj odštetu prometnom prekršaju zbog krivnje plaća Vojska Federacije BiH koje nema već godinama već to plaćaju Oružane snage BiH. “Iako je jasno da u BiH postoje samo oružane snage BiH”, stoji u obrazloženju “stare odredbe stvarale su nepotrebnu pravnu zavrzlamu u inače presloženoj državi. Za razliku od postojećeg Zakona o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila i ostale odredbe o obaveznom osiguranju od odgovornosti novim zakonskim tekstom cjelovito se uređuju obvezna osiguranja, počevši od pitanja van ugovorne odgovornosti za štetu, oblike i obim šteta koje se nadoknađuju po ovom tekstu Nacrta, postupak i rokovi rješavanja odštetnih zahtjeva, zaštitnu i zateznu kamatu, zastaru potraživanja i drugo, a uvode se novi pravni instituti.

Brža isplata odšteta

Nacrta zakona sadrži odredbu o odšteti fizičkim licima u kojoj su navedeni svi oblici štete kao posljedice tjelesne ozljede ili smrti za izravne i neizravno oštećenog lica, a pravo na naknadu nematerijalne štete je prošireno na povredu prava ličnosti, što je u skladu sa suvremenim kretanjima u modernim evropskim zakonodavstvima i Na ovakav način definiranja pojma neimovinske štete i na taj način je zaštićen pravni položaj žrtve u prometu. Novim zakonom, svi odštetni zahtjevi oštećenih lica upućeni odgovornom osiguravatelju u iznosu koji je manji od 2.000,00 KM, smatrat će se malom štetom. Posebnost predmeta u kojima je riječ o „maloj šteti“ jeste i da odštetni zahtjevu odgovorni osiguravatelj mora isplatiti u roku od 15 dana. Na ovakav način će se znatno poboljšati pravni položaj oštećenika i znatno ubrzati sam postupak naknade a zasigurno i smanjiti broj predmeta u sudskom postupku. Ovo je prvi put da se zakonom regulira obaveza isplate štete u kratkom vremenskom roku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?