Dan Europe

“Odumiranje nesreće 
iznutra i rata izvana”

EU
09.05.2013.
u 09:18

Ako pogledamo unazad, vidjet ćemo da je Europska unija postigla značajan napredak na promoviranju mira, demokracije i prosperiteta

“Doći će dan kada ćeš ti Francuska, ti Rusijo, ti Italijo, ti Engleska, ti Njemačka, svi vi narodi kontinenta, biti blisko spojeni u superiornoj zajednici i činit ćete europsko bratstvo, a da pritom nećete izgubiti ono po čemu se razlikujete i crte svoje slavne osobnosti”. Tko je ovo rekao? Budući da 9. svibnja obilježavamo Dan Europe, čovjek bi pomislio da su to riječi Roberta Schumana, bivšeg francuskog ministra vanjskih poslova koji je najpoznatiji po tome što je sastavio Deklaraciju 9. svibnja 1950. godine, koja se smatra prvim korakom k uspostavljanju današnje Europske unije.

Ove riječi su, ustvari, izrečene stotinu godina ranije – izgovorio ih je Victor Hugo na Pariškoj mirovnoj konferenciji 1849. godine.

Ideja mirne, prosperitetne, raznolike i sigurne Europe ima, dakle, dugu povijest i zaokupljala je neke od najvećih umova kontinenta. Hugoa, Churchilla, Schumana...

Svi oni uvidjeli su hitnost potrebe za mehanizmima snažne suradnje između zemalja na kontinentu, koji bi im istodobno omogućili očuvanje vlastite tradicije.

Ako pogledamo unazad, vidjet ćemo da je Europska unija postigla značajan napredak na promoviranju mira, demokracije i prosperiteta. Danas, 500 milijuna građana EU živi na području u kojem mogu slobodno putovati i trgovati, sigurno živjeti i birati kako će živjeti. Države članice EU njeguju demokraciju, ali istodobno znaju da se ona mora štititi i u Europi i u svijetu. Očuvanje demokracije znači promoviranje neophodnosti ljudskih prava – zato su ljudska prava nit koja je protkana kroz našu zajedničku, suvremenu, vanjsku politiku EU. Naravno, iz tog razloga, veoma ozbiljno shvaćamo pitanje ukidanja diskriminacije u procesu izbora za Predsjedništvo BiH i Dom naroda (takozvano pitanje „Sejdić i Finci“). Trebalo bi da svaki građanin ima pravo biti biran.

Ali nije samo ovo pitanje aktualno – nastavit ćemo raditi na ljudskim pravima svih građana u Bosni i Hercegovini. To nije stvar političke korektnosti. U pitanju je bolji život građana. Građani EU su u mnogome u boljem položaju nego Europljani iz 1950. godine. Standardi EU, koje je vremenom usvojilo 27 država članica, imaju i praktičnu svrhu – bolje zdravstvo, bolje školstvo, zdravstveno ispravnu hranu i piće. Želimo da građani Bosne i Hercegovine s nama dijele ove prednosti, a vjerujemo da će provedba reformi donijeti više investicija i radnih mjesta za sve u ovoj zemlji. Europska unija ostaje snažno posvećena građanima zemalja koje imaju jasnu perspektivu u pogledu članstva. Samo u periodu 2007.-2013. godine za Bosnu i Hercegovinu je određeno 660 milijuna eura u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). Nastavljamo tražiti načine da pomognemo ovoj zemlji da zauzme mjesto u EU, za koje vjerujemo da joj pripada.

Victor Hugo je predvidio da “će doći dan kada će metke i bombe zamijeniti glasovi, univerzalno glasačko pravo...”. Njegova vizija danas postaje stvarnost. No, budućnost postavlja i izazove. Zato se EU hvata u koštac s pitanjima poput visokotehnološke sigurnosti, osiguravanja energenata i vode.

EU razvija jače veze s partnerima u međunarodnim organizacijama, Ujedinjenim narodima i raznim regionalnim organizacijama kako bismo bili punopravan igrač u rješavanju ovih pitanja na globalnoj razini. Bosna i Hercegovina i EU budućnost grade zajedno. U tom duhu, pozivam vas da nam se pridružite na našim manifestacijama u cijeloj zemlji tijekom ovogodišnjg Europskog tjedna: na umjetničkoj izložbi u Zenici (9. svibnja), rock koncertu u Banjoj Luci (10. svibnja), dječjoj priredbi u Brčkom (11. svibnja), ili na utrci na četiri tisuće metara u Sarajevu (12. svibnja).

Proslavljajući Dan Europe, slavimo i zajednički cilj koji je Hugo izrazio riječima: “...odumiranje nesreće iznutra i rata spolja...”.

Sretan vam Dan Europe!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?