Općinsko vijeće

Odustaje se od nekih kapitalnih projekata

vijece
Frano Matić
28.02.2012.
u 22:16

Potvrdila su se očekivanja da će Općina Čapljina morati "rezati" proračun za ovu godinu kako bi se sa strane lokalne vlasti pomoglo ugrožene poljoprivrednike

"Morali smo odustati od nekih kapitalnih projekata kako bi se bar dijelom sanirale katastrofalne posljedice u čapljinskoj poljoprivredi a što je posljedica nedavnih sniježnih neprilika praćenih ledom i niskim temperaturama. Prijedlog proračuna za ovu 2012. godinu je bio izrađen prije tih elementarnih nepogoda i katastrofalnih šteta po čapljinsku poljoprivredu. Stoga se moramo prilagoditi trenutnoj situaciji i tražiti rješenja kako bi se to saniralo i kako bi naši poljoprivrednici stali na svoje noge. Nažalost, od strane FBIH su nam smanjenja i primanja po osnovu PDV-a a što je još jedna jako otežavajuća okolnost za lokalnu vlast" - istaknuo je uz ostalo čapljinski načelnik dr. Smiljn Vidić u svom obraćanju na sjednici Općinskog vijeća u kojem je pojasnio okolnosti koje su pratile izradu Prijedloga proračuna Općine Čapljina za 2012. godinu a koji je na kraju i usvojen od strane OV Čapljina.

Tako su se potvrdila očekivanja da će Općina Čapljina morati dijelom "rezati" svoj Proračun za ovu godinu kako bi se sa strane lokalne vlasti pomoglo ugrožene čapljinske poljoprivrednike. Šteta od snijega i leda samo na plastenicima i staklenicima je preko šest milujuna KM a ukupne štete na poljoprivrednim usjevima u Općini Čapljina procjenjuje se na iznos od preko 16 milijuna KM.

Uz općinski Proračun vijećnici su usvojili i prijedlog odluke o usvajanju Prostornog plana Općine Čapljina za razdoblje 2010 - 2020. godine a koji je i najvažniji dokument za razvolj čapljinskog gospodarstva i poboljšanja kvalitete življenja na ovom prostoru. Dvije godine se radilo na ovom planskom dokumentu koji bi za cilj trebao imati i otvaranje novih radnih mjesta. Na  sjednici OV Čapljina prihvaćeno je i financijsko izvješće o izvršenju Proračuna Općine Čapljina za 2011. godinu te prijedlog odluke o utvrđivanju prioritetnih projekata.

Vijećnici su prihvatili i prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti na kreditno zaduženje za projekte proširenja vodoopskrbnog sustava u Općini Čapljina. To su jako povoljna kreditna sredstva od europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 5 milijuna Eura s tim da će se od europske komisije dobiti još 5 milijuna Eura kao grant sredstva. Sve to za izgradnju vodoopskrbnog sustava Prćavci i Zvirovići te izgradnju II etape II faze vodoopskrbnog sustava Dubrave a na kraju i za obnovu i rekonstrukciju centralnog vodoopskrbnog sustava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?