Kosovo

Okončana potjera za osobom s crne liste

naser
06.05.2013.
u 10:05

Uhićenje je izvela kosovska policija uz suradnju kolega iz regije

Naser Keljmendi (54), vođa najjače albanske kriminalne skupine na Balkanu, kojeg je predsjednik SAD-a Barack Obama prošle godine stavio na crnu listu najvećih narkobosova u društvo sa svjetski poznatim krijumčarom droge iz Južne Amerike El Tigrom, uhićen je u nedjelju navečer na prostoru Kosova. Vijest o uhićenju osumnjičenog Keljmendija, koji se u bijegu nalazi od polovice prošle godine, službeno je potvrdio glasnogovornik policije Baki Keljani ističući kako je ono obavljeno u suradnji s policijskim institucijama iz regije. “ Tijekom policijske operacije kontrolirana su dva objekta koja su koristili osumnjičene osobe i tom prilikom su zaplijenjeni različiti dokazi, uključujući i dva vozila”, kazao je glasnogovornik policije Kosova Baki Keljani ističući da su uhićeni Naser Keljmendi i Fuad Nikqi, koju mu je pomagao, prebačeni u pritvorsku jedinicu da bi bio nastavljen daljnji postupak. Kontroverznog biznismena Nasera Keljmendija, koji se prije bijega hvalio kako je čist pred Bogom i zakonom, da je trgovinom stekao imetak od 10 mil. eura, koje troši na skupe automobile i lijepe žene, u BiH sumnjiče za organiziranje narkomreže na Balkanu i u Europi, te naručivanje ubojstva sarajevskog kriminalca Ramiza Delalića Ćele. Kao vođa albanske mafije u BiH, Keljmendi zajedno sa sinovima Elvisom, Liridonom i Besnikom, bratom Beqirom, razvio je posao u BiH, Crnoj Gori, Srbiji i na Kosovu, uključujući i hotele i jednu tvrtku za špediterstvo.

Njegove tvrtke, prema policijskim informacijama, služile su za pranje novca stečenog od trgovine narkoticima i bile su samo paravan za legalni posao. Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak izjavio je za agenciju Anadolija da je to ministarstvo spremno od vlasti Kosova zatražiti izručenje kontroverznog biznismena i osumnjičenog u slučaju “Lutka”. I ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić nada se skorom izručenju uhićenog Keljmendija kada to zatraži Tužiteljstvo BiH koje protiv njega vodi istragu. Unatoč željama vlasti u BiH, njegovo izručenje neće ići lagano jer BiH još nije priznala Kosovo kao državu. U Ministarstvu pravosuđa Kosova kažu da je ekstradicija Keljmendija BiH moguća, unatoč komplikaciji, da BiH nije priznala Kosovo. Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal Tužiteljstva BiH Dubravko Čampara koji vodi istragu protiv Keljmendija i ostalih osumnjičenih u slučaju “Lutka” kaže da će učiniti sve da Keljmendi bude izručen BiH. “Želimo da mu se sudi ovdje u Sarajevu”, kazao je Čampara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?