Velika bura

Olakšice su ukinute, ali općine i gradovi mogu ih mijenjati

Stanovi
PIXSELL
24.05.2012.
u 09:28

Ipak, od plaćanja poreza određene kategorije društva mogu biti rasterećene

Stvoriti poticajno poslovno okruženje, kako postojećim tako i novim poduzetnicima na način da se izgradi mjesto s kompletnom komunalnom infrastrukturom i dobrom prometnom povezanošću, te pružiti zaokruženu potporu ulagačima u njihovu nastojanju da ostvare vlastiti poslovni poduhvat i tako izgraditi temelj budućeg gospodarskog razvoja općine Stolac, glavni je cilj pokretanja gospodarsko-poslovne zone Hodovo.

Veliku buru u javnosti izazvala je izmjena Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na promet nekretnina u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), kojom se ukida olakšica pri kupnji prve nekretnine.

Zakon je donesen 30. travnja 2012., a stupio je na snagu 21. svibnja, objavom u Službenim novinama HNŽ-a.

Porez je varijabilan

Ovim se izmjenama Zakon o porezu na promet nekretnina vraća na onaj iz 2004. godine, po kojem se pri kupnji nekretnine plaćao porez u iznosu do 5 posto od vrijednosti nekretnine te da je sav prihod na temelju poreza na promet nepokretnosti izravni prihod jedinica lokalne samouprave.

- Zakon se vrlo jasno može iščitati i na način da ovo pravo nije grubo ukinuto kako se ovih dana u javnosti stvara dojam. Naime, porez na promet nepokretnosti izravni je prihod jedinica lokalne samouprave. Nitko ne priječi općinama i gradovima da taj porez bude pet, četiri, tri ili 0,02 posto.

On je varijabilan i ukoliko je jedinici lokalne samouprave u interesu poticati kupnju stanova može taj porez smanjiti, kazao nam je Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ-a.

Moguće olakšice

Znači stvorena je pretpostavka da općina ili grad može odrediti da od plaćanja poreza na promet nekretninama može rasteretiti određene kategorije društva poput mladih bračnih parova i tako im olakšati kupnju nekretnine. Jedinica lokalne samouprave može autonomno donijeti određeni pravilnik po kojem će se primjerice mlade bračne parove osloboditi plaćanja poreza na nekretninu, dodao je Pavlović, rekavši da je izmjena ovog Zakona rezultat stalnih pritisaka jedinica lokalne samouprave da se izmjeni odredba koja je glasila da se pri kupnji prve nekretnine kupac oslobađa poreza na promet nepokretnosti.

Različita tumačenja

Bilo je dosta različitih tumačenja ovoga zakona što je dovodilo i do raznih manipulacija. Naime, županija nema registar nekretnina u smislu da se jednostavno može utvrditi tko je vlasnik koje nekretnine, pa se moglo dogoditi da ista osoba koristeći ranija prava iz ovoga zakona u deset jedinica lokalne samouprave kupi po jednu nekretninu i u svakoj bude oslobođena poreza na kupnju jer nije postojao jedinstveni registar. Još uvijek je nepoznanica hoće li se ove nove izmjene i dopune Zakona primjenjivati retroaktivno, odnosno hoće li se isti primijeniti i na osobe koje su primjerice prije određenog vremena kupile nekretninu, a nisu kupnju prijavili Poreznoj upravi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?