SAMO U BIH

Općina, izmjenom naziva ulica, od poduzetnika uzima novac

birokracija
Željko Lukunić
12.01.2012.
u 10:47

Kako administracija na banalnim stvarima usporava razvoj poduzetništva jasno se vidi na ovom primjeru

Odlukom općinskih vlasti, izmijenjen je naziv i broj ulice u kojoj se godinama nalazi obiteljska kuća i sjedište privatne tvrtke našeg sugovornika, podatci poznati redakciji. Zbog nabave robe i daljnje komunikacije sa svojim poslovnim komitentima, naš sugovornik odlazi obaviti tzv. preregistraciju svoje tvrtke i prijaviti je na novu adresu, koju su mu ni krivom ni dužnom o zid “okačile” općinske vlasti. Nakon popune silnih formulara koje je pred njega izbacila nemilosrdna i glomazna administracija, uslijedio je novi šok. Za promjenu adrese tvrtke, zajedno s ostalim pravnim formalnostima, morao je izdvojiti više od 600 KM.

Plaćaju nečiju odluku

Njegov slučaj nije izoliran, već su zbog iste odluke općinskih vlasti, uslugu o preregistraciji tvrtke morali platiti i ostali vlasnici privatnih tvrtki, čime je državni administrativni aparat inkasirao stotine tisuća maraka. ”Nije nam jasno iz kojih razloga moramo plaćati preregistraciju tvrtke koja se u mojoj kući i mom poslovnom prostoru nalazi godinama. Ako to ne napravim onda mi inspekcije odrežu kaznu koja je nekoliko desetaka puta veća od preregistracije” tvrdi naš sugovornik, koji ističe, zbog mogućih neugodnosti ne bi svoj identitet želio otkrivati, jer takvih slučajeva ima još na stotine i da on nije usamljen u svijetu gdje birokracija uzima svoj danak na svakom koraku.

BiH najlošija u regiji

To i nije kraj poduzetničkih muka. Popis je puno širi kad se prikupljaju sredstva i odluči se krenuti u biznis prema važećim pravilima osim skupe registracija poduzeća potrebno je čekati nešto manje od dva mjeseca na dozvolu za rad. Usporedbe radi, centar za istraživačko novinarstvo došao je do podataka da registracija tvrtke u Makedoniji traje 15, u Srbiji 23, a RH 40 dana. Registracija tvrtke u BiH stoji oko 4000 maraka, a u Crnoj Gori, primjerice, to stoji 1 euro. U ovu cijenu nije uračunata kupovina ili zakup poslovnog prostora, niti pribavljanje građevinske i urbanističke dozvole. I kad krene u rad novooutemljena tvrtka može se suočiti s jakim inspekcijskim nadzorom, različitih inspekcijskih službi, od financijske, tržišne, sanitarne, inspekcija rada, pa do vatrogasne i ekološke. Doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje u FBiH iznose 69 posto, a u RS-u mogu dostići 57 posto.

Osim što plaćaju visoke cijene za registraciju i preregistraciju vlasnici privatnih tvrtki u BiH plaćaju i najskuplju cijenu vode i električne energije, bez obzira na vrstu djelatnosti.

Zbog svega je prema ocjenama Bečkog instituta za ekonomske studije BiH najmanje privlačna država na Balkanu za strane investicije

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?