ISTRAGA

Općine, vjerske institucije, škole na sudu zbog ratnih donacija

novac
VL FOTO
10.08.2010.
u 08:45

Istražno povjerenstvo podizat će sudske tužbe protiv institucija koje su ignorirali njihov poziv o ustupanju dokumentacije iz koje se jasno vidi odakle su stizale i kako su se trošile milijarde maraka donacija

Sve općine, ministarstva, političke stranke, vjerske zajednice, Katolička i Pravoslavna crkva, Islamska zajednica, fakulteti, škole... dužni su dostaviti Istražnom povjerenstvu za utvrđivanje trošenja donacijskih sredstava dokumentaciju o zaprimljenim donacijama koje su im iz različitih izvora stizale tijekom i nakon rata u BiH.

Tužba protiv Rijaseta

Ako spomenute institucije budu ignorirale javni poziv Istražnoga povjerenstva za utvrđivanje trošenja donacijskih sredstva, protiv njih će biti pokrenut sudski postupak. Spomenimo da je rok za dostavljanje dokumentacije o trošenju preko donacija pristiglih 15 milijardi maraka već prošao te da će spomenuto povjerenstvo protiv pravnih subjekata, organizacija i vjerskih zajednica početi podizati tužbe, zbog ignoriranja njihova javnog poziva. Pod lupom istražitelja naći će se novčane donacije, teške nekoliko stotina milijuna maraka, koje je hrvatska dijaspora iz Europe i svijeta na početku rata slala općinama s hrvatskom većinom. Pojedine općine, doznajemo, našle su se na muci jer je takva dokumentacija nestala ili uništena.

Za razliku od Katoličke i Pravoslavne crkve, jedino Rijaset Islamske zajednice u BiH nije želio poslati traženu dokumentaciju. Pozivajući se na Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u kome stoji da su “crkve i vjerske zajednice odvojene od države te da se država nema pravo miješati u unutarnju organizaciju i poslove crkava i vjerskih zajednica”, Islamska zajednica u BiH u svom dopisu upućenom Istražnom povjerenstvu navode kako traženje takvih podataka narušava autonomiju njihove vjerske zajednice.

Traženje podataka


Ključni problem s kojim se spomenuto povjerenstvo suočava, prema tvrdnjama njegova člana Slavka Jovičića, je što većina organizacija preko čijih su se računa slijevale goleme količine donacijskog novca više praktično ne postoji. “Glavni nam je problem to što se nekim organizacijama koje su djelovale u BiH pod međunarodnim patronatom danas ne može ući u trag, Pa su prali novac, uzimali u BiH. Nešto su, naravno, napravili, ali su golemu korist izvukli i za sebe. Danas su te organizacije ugašene. Ima ih 200 kojima uopće ne možemo ući u trag gdje se nalaze”, tvrdi član Povjerenstva Slavko Jovičić, koji je još prošle godine za naš list izjavio da će tražiti da se u istragu o trošenju donacija uključi Tužiteljstvo BiH i inspektori SIPA-e.

Velike novčane iznose koji su preko donacija stizali u BiH oprali su predstavnici međunarodne zajednice. Najveća manipulacija novcem izvedena je na obnovi ratom porušenih kuća. Ukupan iznos donacija koje su došle u BiH još nije utvrđen. Licitira se 10 do 15 milijardi KM. Povjerenstvo za istraživanje donacija FBiH došlo je do podataka da je u BiH kroz donacije stiglo 5,4 milijardi KM, i to je zasad jedni službeni podatak kojim barata neka od institucija vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?