Žepče

Općinske investicijske mogućnosti i ulaganja u lokalne zajednice

Komora
Branka Janko
14.10.2013.
u 10:25


Osnovna zadaća je otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje

Općina Žepče i Razvojna agencija Žepče organizirali su prvi Gospodarski forum općine Žepče pod nazivom “Investicijske mogućnosti općine Žepče - Prednosti ulaganja u male lokalne zajednice“. Skup je okupio stotinjak predstavnika javnog i privatnog sektora, brojne eminentne goste iz BiH i RH. Osnovni cilj foruma bio je razmijeniti iskustva i prakse u privlačenju novih investicija i mogućnosti suradnje i povezivanja gospodarstvenika iz ove dvije zemlje. Dobar primjer je općina Žepče koja je uspostavila vlastiti model upravljanja lokalnim ekonomskim razvojem, a koji je fokusiran na stvaranje povoljnog poslovnog okruženja i regionalno povezivanje. Gospodarski forum općine Žepče otvorio je općinski načelnik Mato Zovko, koji je zahvalio gradu partneru Osijeku i Državnom uredu za Hrvate u BiH i naglasio da je pored brojnih uspješno provedenih infrastrukturnih projekata, osnovna zadaća općine Žepča otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje. U ime predsjedatelja Vijeća ministara BiH skupu je nazočio Mate Bandur koji je pohvalio općinu Žepče na samoorganiziranju u rješavanju najtežeg problema nezaposlenosti. Ispred grada Osijeka obratio se Ante Đapić, predsjednik Gradskog vijeća grada Osijeka, koji je podržao inicijativu općine Žepče u uspostavljanju kontakata s gradom Osijekom i najavio nastavak aktivnosti na povezivanju gospodarstvenika iz ove dvije općine.

Zajednički projekti

Nastavak suradnje i nove zajedničke projekte s općinom Žepče najavili su i zamjenici načelnika Belog Manastira Zoran Kranjčec i Marko Bogatić koji su predstavili svoju poduzetničku zonu i buduće planove na osnivanju lokalne razvojne agencije pri čemu će im pomoć pružiti Razvojna agencija Žepče. Nedavno imenovani veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio, u pratnji opunomoćenog ministra Stanka Cmrečnjaka, također se odazvao pozivu općine Žepče i kako je kazao s radošću jer je došao upoznati ljudi iz općine Žepče koji su se odlučili sami krenuti u težak posao privlačenja investicija. Predstavljena su iskustva iz općine Žepče i gradova Osijek i Beli Manastir. O temi “Jačanje konkurentnosti MSP-a kroz razvoj poduzetničke infrastrukture u BiH“ govorio je Jozo Bejić, tajnik Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta. U ime Agencije za promociju stranih ulaganja u BiH, Nina Pobrić, voditeljica odjela za promociju ulaganja predstavila je “Investicijske potencijale BiH i mogućnosti suradnje FIPA-e i lokalnih zajednica“, a Nedim Sinanović, viši suradnik u programu ProLocal, u ime njemačkog društva za međunarodnu suradnju - GIZ izlagao je o temi “Program ProLocal i suradnja s općinom Žepče“.

Dobra praksa

Primjeri dobre prakse grada Osijeka: Poslovnu zona Nemetin predstavila je Vlatka Kalafatić, viša suradnica– specijalist u Upravnom odjelu za gospodarstvo grada Osijeka, “BIOS – Poduzetnički centar Osijek“ - predstavile su Jelena Iljkov Simonić i Ivana Horvat. Primjere dobre prakse Belog Manastira prezentirao je zamjenik gradonačelnik Zoran Kranjčec. Gosti su posjetili poduzeća Bositex, Prograd, Titanic i Profil Isolation kao i Poslovnu zonu Polja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?