Spor

Opet sukob u vrhu Ine! MOL želi tužiti Hanfu, Hrvati neće

'15.01.2007., Zagreb - Ante Samodol, predsjednik Uprave HANFE. Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
'Dalibor Urukalovic/Poslovni dnev'
29.08.2011.
u 04:00

I bez hrvatske suglasnosti Mađari preglasavanjem mogu do tužbe

Inina uprava, koju čine mađarski i hrvatski članovi, ponovno je razjedinjena i na pomolu je novi sukob. MOL-ov dio uprave želi tužiti Hanfu koja je provela istragu o mađarskoj kupnji Ininih dionica i mjesecima blokirala trgovanje tom dionicom na Zagrebačkoj burzi, no hrvatski se članovi, doznaje Večernji list, tome protive.

Formalno Inina tužba

Dobro upućeni izvori u zbivanja u Ini kažu da hrvatska strana mađarsku tužbu protiv Hanfe, koja bi formalno bila Inina tužba, doživljava kao MOL-ov pritisak na to regulatorno tijelo koje je zbog MOL-ove manipulacije tržištem pri kupnji Ininih dionica podnijelo kaznene prijave Državnom odvjetništvu. Inina uprava navodno bi već danas trebala odlučivati o tužbi protiv Hanfe, odnosno uprava bi trebala dati punomoć odvjetnicima koji bi pak skrojili tužbu. Unatoč tome što u Ininoj upravi sjedi podjednak broj hrvatskih i mađarskih članova, predsjednik Inine uprave Zoltan Aldott u slučaju izjednačenog glasovanja ima pravo na dva glasa, što može biti prevaga u donošenju odluka. To znači da MOL-ovi članovi uprave preglasavanjem hrvatskih članova ipak mogu donijeti odluku o tužbi, odnosno opunomoćiti odvjetničku kuću za podizanje tužbe. MOL, ali i Inin šef Aldott već su ranije izrazili potpuno nezadovoljstvo Hanfinim radom tvrdeći da ta agencija ima dvostruke kriterije kada je riječ o toj mađarskoj kompaniji i kako joj namjerno želi uništiti ugled optužujući je za malverzacije koje, tvrde u MOL-u, nisu nikada počinili. Već je tada MOL najavio da će se protiv Hanfe boriti “pravnim lijekom”, pa odluka mađarskog dijela Inine uprave o podizanju tužbe uopće ne čudi.

Hanfa je pak, podsjetimo, optužila MOL da je manipulirao tržištem kada je malim dioničarima za Ininu dionicu ponudio 2800 kuna, a poslije ju je kupovao i po cijeni od 4000 kuna, optužila je MOL i da njegovi direktori u Mađarskoj iz Ine dobivaju povlaštene informacije iako nisu na popisu osoba koje mogu imati uvid u povjerljive informacije koje zapravo spadaju u poslovnu tajnu... Predsjednik uprave Ine Aldott posebno je bio nezadovoljan Hanfinom blokadom trgovanja dionicom te naftne kompanije na burzi. Ljetos je tvrdio da to šteti i malim dioničarima jer, primjerice, nakon Ininih odličnih polugodišnjih rezultata (dobit od gotovo dvije milijarde kuna) to nisu mogli kapitalizirati.

Zabrana istječe u listopadu

Hanfina blokada trgovanja tom dionicom na burzi spriječila je pak MOL da dođe do većinskog paketa i postane većinski vlasnik Ine s više od 50 posto dionica. Hanfina zabrana istječe najkasnije početkom listopada i tada će MOL, ne uvede li Vlada zakon o zabrani stjecanja više od 49,99 posto dionica, moći kupiti još nešto manje od jedan posto potrebnih dionica. Budući da je bio neradni dan, jučer nismo dobili komentar iz Ine o tužbi protiv Hanfe.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?