DRŽAVNI NOVCI

Oporba: Više od 50% poticaja je lažno Vlast: O tom nema govora

zetva
Željko Pusec
07.06.2010.
u 10:01

Ostali su bez poljoprivrednog inspektora, pa imaju problem, ali je natječaj za novog u tijeku

Učinkovit nadzor nad poljoprivredom teško je provodiv, posebice kada su tu stotine i tisuće malih uzgajivača, velikih proizvođača sjemena, rasada i voćki. Prema izvješću Inspektorata za poljoprivredu, vodoprivredu, šumarstvo, lovstvo, rudarstvo i ekologiju ZHŽ-a, lani je urađeno 108 inspekcijskih nadzora, od čega dva rađena s federalnom inspekcijom.

Odmah prijaviti

- Tijekom jesenske sjetve 2008. i proljetne 2009. registrirani uvoznici su obavljali analize kvalitete sjemena i sadnog materijala kod Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo, kao i u Poljoprivrednom institutu RS-a, dok je nadzor nad proizvodnjom sadnog materijala obavljao Federalni agromediteranski zavod Mostar, a nad proizvodnjom presadnica Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo, stoji u izvješću poljoprivrednog inspektora. Jedna od tematika upravo je i uzburkala skupštinske klupe, gdje je oporba izjavila da je više od 50 posto poticaja za poljoprivredu lažno. Vladajuća koalicija je kazala da o tome nema ni govora te da, ako netko zna da je netko dobio poticaj, a nije ga zaslužio, da to odmah i prijave. Jedan od prijedloga vladajuće koalicije, odnosno zastupnika Luke Pavlovića je da se formira povjerenstvo od svih stranaka, sa zadaćom provjere ima li lažnih poticaja. Kako nam je kazala Ivana Bunoza, pomoćnica ravnatelja za inspekcijske poslove ZHŽ-a, plan je inspekcije u 2010. ovu problematiku što više urediti.

Nužna koordinacija

- Nastojat će se maksimalno iskoordinirati rad Zavoda za poljoprivredu ZHŽ-a, Uprave za inspekcijske poslove ZHŽ-a, primarnih poljoprivrednih proizvođača, kao i resornog ministarstva gospodarstva, a s ciljem smanjenja eventualne zloporabe korištenja proračunskih sredstava za poticaje, kazala je Bunoza. Ističe da će se pojačati inspekcijski nadzor i kontrola zdravstvene, odnosno fitosanitarne ispravnosti poljoprivrednih proizvoda u smislu adekvatnog, odnosno primjerenog korištenja zaštitnih sredstava za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, a eventualno čijim nepravilnim korištenjem izravno su ugroženi krajnji potrošači. - Planiran je i pojačan nadzor nad radom poljoljekarni kako bi se što je više moguće distribucija, prodaja, kao i korištenje zaštitnih sredstava stavili u zakonske okvire, kazala je Bunoza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?