Muhidin Bašić

Optužen da je silovao, ali je i dalje na slobodi

rat
VL FOTO
04.12.2011.
u 11:45

„Nije bilo zakonskog uporišta za određivanje pritvora Muhidinu Bašiću i on ostaje na slobodi“, kazao nam je Boris Grubešić iz Tužiteljstva BiH

Da je u bh. društvu sustav vrijednosti definitivno poremećen, dokazuje i slučaj Muhidina Bašića, načelnika Odjela za organizirani kriminal Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA BiH). Ratni silovatelj protiv kojega je Tužiteljstvo BiH tek nedavno podignulo optužnicu, godinama je uživao zaštitu institucija države BiH, prije svih onih koje su zadužene za provođenje zakona i brigu o sigurnosti građana. Bašić bi najvjerojatnije i dalje ostao „nedodirljiv“ da u medije nije procurila službena zabilješka njegova nadređenog Almira Džuve, generalnog direktora OSA-e, s članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem na kojemu se Džuvo pokušao zauzeti za Bašića. Nakon što su mediji objavili ovaj dokument, sve državne institucije negirale su njegovo postojanje. Od zapisnika se ogradila čak i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), čiji ga je djelatnik načinio. Pokušavajući doći do informacije hoće li Bašić biti procesuiran zbog silovanja, prije nekoliko mjeseci smo kontaktirali SIPA-u. Odbili su nam potvrditi autentičnost zapisnika. Najdalje u negiranju bilo kakve istrage o Muhidinu Bašiću, sasvim očekivano, otišao je njegov nadređeni, Almir Džuvo, generalni direktor OSA-e BiH.

Vođenje istrage

“OSA-u BiH nikad nije informiralo Tužiteljstvo BiH, ali i druga tijela o vođenju istrage protiv Mihidina Bašića zbog ratnog zločina. Apsolutno je neistinita informacija da mi je gospodin Bašić priznao da je počinio navedeno djelo, također nikad nisam u razgovoru s članom Predsjedništva Željkom Komšićem tražio da se obustavi istraga protiv Muhidina Bašića”, stoji u odgovoru Almira Džuve na naš upit radi li još Muhidin Bašić u OSA-i BiH i imaju li saznanja dokle se došlo u istrazi protiv ovog istaknutog djelatnika OSA-e BiH. Upit smo poslali početkom kolovoza kada je i stigao odgovor. Osim državnih institucija mjerodavnih za provođenje zakona i sigurnost građana, OSA-e i SIPA-e, sramno se ponijelo i Udruženje žene žrtve rata u BiH. Bakira Hasečić, predsjednica ovog udruženja, na upit je li joj se žrtva obratila za pomoć, uputila nas je na Tužiteljstvo BiH. Valjda zašto što je žrtva hrvatske, a počinitelj bošnjačke nacionalnosti.

Nema pritvora

Jedini koji je „osvjetlao obraz“ institucija države BiH u slučaju Bašić je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH. On je, prema informaciji iz zapisnika sa sastanka s Džuvom, odbio zauzeti se za Bašića. Njegov odgovor bio je: „Neka institucije rade svoj posao“. Konačno su ga započele, ali ne i dovršile. Tužiteljstvo je podignulo optužnici protiv Muhidina Bašića i Mirsada Šijka zbog silovanja Hrvatice iz Vareša te je proslijedilo Sudu BiH koji bi je trebao potvrditi u roku od osam dana. Bašić pak ostaje na slobodi. „Nije bilo zakonskog uporišta za određivanje pritvora Muhidinu Bašiću i on ostaje na slobodi“, kazao nam je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH. I na pitanje smatraju li da bi Bašić mogao utjecati na žrtvu, u državnom Tužiteljstvu ponavljaju kako nije bilo razloga za određivanje pritvora. Uloge žrtve i zločinca i dalje su zamijenjene. Bašićevoj žrtvi nitko dakle ne može jamčiti da neće ponovno biti izložena pritiscima i zastrašivanjima. Državne institucije, barem većina njih, pale su na ovom ispitu jer su pokazale spremnost zaštititi zločinca, a ne žrtvu čija se agonija i nakon podizanja optužnice nastavlja…

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?