Privremena sloboda

Optuženi bh. Hrvati na slobodi sve do presude?

sud u haagu
VL FOTO
30.11.2011.
u 11:30

Svi su izgledi da će se još dugo čekati na nepravomoćnu presudu u ovome slučaju

Nakon što je Jadranko Prlić pušten na slobodu ih haaškog pritvora, i ostali optuženici u ovom slučaju su zatražili puštanje. Kako neslužbeno doznajemo, upravo bi ovih dana sudsko vijeće trebalo odlučivati o zahtjevima ostalih pet optuženika u ovom slučaju.

U iščekivanju odluke

Iako je teško predvidjeti kakva će biti odluka sudskog vijeća po ovim zahtjevima, bilo bi realno očekivati da i Praljak, Ćorić, Pušić, Stojić i Petković uskoro budu na slobodi s obzirom na činjenicu da presuda u ovom slučaju vjerojatno neće biti donesena ni tijekom iduće godine. Upravo iz haaških krugova stižu informacije kako sudsko vijeće u ovom predmetu neće biti u mogućnosti donijeti presudu ni 2012. godine zbog opsežnosti samog predmeta i desetaka tisuća stranica materijala koji trebaju još jednom pročitati i pregledati. S druge strane, svi optuženi su tijekom zadnjih skoro sedam godina, koliko traje ovaj proces pred Haaškim sudom, svaki put ispoštovali odluke sudskog vijeća tijekom boravka na privremenoj slobodi. Šestorica optuženih Hrvata iz BiH je uglavnom boravila na slobodi tijekom ljetne stanke u radu Haaškog suda te za vrijeme božićnih blagdana, a i tada su imali strogo ograničene mogućnosti kretanja, kao i niz drugih mjera koje su morali provoditi prema odluci sudskog vijeća u Haagu. Također, njihovo puštanje na privremenu slobodu potpomogla je i Republika Hrvatska, koja je dala jamstva da će se poštivati odluka ovoga suda.

Produžavanje moguće

Upućeni tvrde kako bi optuženi u ovom slučaju mogli biti na privremenoj slobodi sve do izricanja presude. Prema mišljenju naših sugovornika, nema niti jedan razlog zbog kojeg bi Jadranko Prlić i ostali presudu čekali u haaškom pritvoru, odnosno, nema povoda za njihov boravak u pritvoru idućih godinu dana, pa i više. Ovoj tezi ide u prilog i činjenica kako se u odluci o puštanju na privremenu slobodu Jadranka Prlića navodi da odluka vrijedi tri mjeseca te da postoji mogućnost da se ista i produži i nakon isteka navedenog vremena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?