ČEKA SE ODLUKA

Optuženi Hrvati uskoro na slobodi do nastavka suđenja

Stojić Praljak
Vl foto
25.11.2010.
u 08:55

Svi se nadaju da će Prlić i ostali sa svojim obiteljima provesti barem vrijeme božićnih blagdana

Jadranko Prlić i ostali optuženi bh. Hrvati trebali bi se uskoro naći na slobodi. Prema neslužbenim informacijama koje stižu iz Haaga, svi oni podnijeli su zahtjeve za privremeno puštanje na slobodu do nastavka procesa, odnosno do 23. siječnja iduće godine. Kako neslužbeno doznajemo, zahtjevi pojedinih optuženika iz ovog slučaja su prihvaćeni, ali oni još uvijek nisu na slobodi jer se Tužiteljstvo žalilo na odluke suda.

Odgovori na žalbe

U idućih nekoliko dana trebao bi biti poznat odgovori na žalbe Tužiteljstva, a obrana i obitelji se nadaju da će se optuženi Hrvati uskoro biti na privremenoj slobodi. Dok jedni čekaju odluke na žalbe, drugi još uvijek čekaju odluku suda o njihovu puštanju na slobodu. Sada je već jasno kako optuženi bh. Hrvati neće biti pušteni na slobodu u isto vrijeme te da neće svi imati isti broj dana na privremenoj slobodi. Ipak, svi oni bi bili sretni ukoliko bi samo za Božić dobili nekoliko dana slobode, kako bi barem ovaj blagdan mogli provesti uz svoje obitelji, a ne u haaškim ćelijama.

Prije 6 mjeseci u sudnici


Treba reći da su Jadranko Prlić i ostali posljednji put bili u sudnici prije pola godine te da od tada nije bilo skoro nikakva napretka u ovom predmetu. Mjesecima se vodila rasprava oko prihvaćanja dijelova navodnih Mladićevih dnevnika kao dokaznog materijala, što je na kraju djelomično i učinjeno. Svi su mišljenja da bi puštanje na privremenu slobodu pritvorenika u ovom trenutku imalo velik i pozitivan psihički učinak na sve njih jer neizvjesnost oko nastavka procesa, ali i konačne presude suda u ovom slučaju izaziva pritisak koji je teško trpjeti. Mjesec dana ograničene slobode svakako bi popravilo atmosferu, a mnogi su uvjerenja da više nema razloga za njihovo držanje u pritvoru jer više nema svjedoka na koje bi mogli utjecati, a mogućnost bijega je isključena. Suđenje traje već četiri godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?