TUŽITELJSTVO

Optužnica Lijanovićevim ljudima za postavljanje bombe

zenica
VL FOTO
10.08.2011.
u 09:39

Prema izvorima bliskim istrazi, visoki stranački dužnosnici Boljitka već su dali izjave Tužiteljstvu BiH budući da su otvorene ponude pa i prijetnje upućivane HDZ-ovim zastupnicima.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je jučer optužnicu protiv trojice bosanskohercegovačkih državljana koje se terete za teroristički napad autobombom na dvojicu zastupnika HDZ-a BiH u travnju ove godine u Zenici, u što je umiješan i povjerenik vladajuće Narodne stranke Radom za boljitak u središnjoj Bosni Zijad Dervišević, kao i Amel Sefer koji je bio na listi ove stranke na posljednjim izborima.

Pomno isplanirani čin

Uz Derviševića koji se tereti da je bio naručitelj podmetanja eksplozivne naprave i Sefera kao počinitelja napada, tereti se i Saša Bonić. Njih dvojica su nabavili nagaznu minu tzv. paštetu te je postavili pod kotač vozilo Pere Mamića, HDZ-ova zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojske županije. Optuženi Zijad Dervišević, Amel Sefer i Saša Bonić terete se da su početkom travnja 2011. godine planirali teroristički čin, tako što je optuženi Zijad Dervišević prikupio novčana sredstva koja je predao Amelu Seferu, da tim novcem plati izvršenje terorističkog čina postavljanja eksplozivne naprave, koja bi bila postavljena pod vozilo Pere Mamića, zastupnika u Skupštini ZD županije. Optuženi Amel Sefer i Saša Bonić su, u dogovoru s Derviševićem, prethodno pratili Peru Mamića, a potom isplanirali teroristički čin i nabavili minsko-eksplozivnu napravu tzv. pašteta, koju su na parkingu ispred zgrade Vlade ZD županije postavili ispod kotača vozila u vlasništvu Ive Tadića, kojim se Pero Mamić dovezao.

Eksplozivnu napravu su tako podesili da se aktivira u vrijeme kad se u vozilu nalaze zastupnici Iva Tadić, zastupnik u Skupštini ZD županije i izaslanik u Doma naroda FBiH, i Pero Mamić, zastupnik u županijskoj Skupštini. Ova eksplozivna naprava se aktivirala u trenutku kada su Mamić i Tadić ušli u vozilo čime su im bili ugroženi životi.

Optuženi za terorizam

“Terorističkim činom postavljanja eksplozivne naprave optuženi su namjeravali ozbiljno zastrašiti pučanstvo, narušiti i uništiti temeljne političke i društvene strukture BiH, sprječavanjem formiranja tijela vlasti u FBiH, kao i utjecati na formiranje tijela vlasti u FBiH i BiH nakon provedenih izbora, napadom na život osoba, koji može prouzročiti njihovu smrt”, navodi se u optužnici. U optužnici se također navodi i da je optuženi Amel Sefer 14. travnja 2011. godine, u Travniku, u svojoj kući nabavio i držao 46 komada bojevih zrna, kalibra 7,9 mm i tri ručne bombe, čije nabavljanje i držanje građanima nije dopušteno. Optuženi Zijad Dervišević se tereti da je počinio kazneno djelo financiranja terorističkih aktivnosti, optuženi Amel Sefer i Saša Bonić terete se da su počinili kazneno djelo terorizma.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar bucalo
bucalo
23:16 10.08.2011.

sad kad sve znate o njima pustite ljude kucama

KR
krtica
01:33 11.08.2011.

Zijad, Amel, Sasa - lipa imena. Vehabije i troprstak na djelu! Terorizam prve klase! Uz takva djela i podmetanja nema uspostave redovne vlasti u toj mini-YU.

LP
Ljubomir Pavlovic
09:24 11.08.2011.

Kad pročitah naslov teksta što samo Zoranu Krešić može stati u obraz, nema poštena čovjeka kome se ovaj HDZ-ov novinar neće zgadit kao gad.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije