Novo ruho

OŠ ‘Marko Marulić’ prošla na natječaju u SAD-u

Osnovna škola
Zoran Grizelj
15.05.2013.
u 10:18

Duh ove šezdeset i četiri godine stare škole ostao je mlad zahvaljujući dječjem smijehu, ali i brižnoj i poduzetnoj upravi

Iako po godinama već starica, Osnovna škola Marka Marulića u Ljubuškom nikada nije izgledala mlađe. Tajna njenog izgleda leži u tome što se još od davne 1949 . njenim hodnicima ori dječji smijeh, a onaj tko se druži s djecom, kažu stari, ostaje vječno mlad, ali i u dobroj upravi koja se posljednjih godina trudi od škole napraviti zanimljiv i sadržajan prostor u kojem će djeca rado boraviti i nakon nastave. Naime, u planu je izgradnja kabineta tehničke kulture u kojem bi se djeca mogla kreativno izražavati.

Novi kabineti


Ravnatelj Osnovne škole Marka Marulića u Ljubuškom Davorin Medić kaže kako mu nedostaje oko 8 tisuća maraka da bi završio projekt uređenja kabineta u kojem bi se djeca mogla baviti robotikom, kamenoklesarstvom, slikarstvom, izradom skulptura od gline i sličnim zanimljivim zanatima. “Djeci je teorija dosadna, treba ih poticati na kreativnost i dati im da rade u praksi”, kaže Medić. Ističe kako se većina djelatnika ove škole trudi raditi s djecom, te da im je stalo do toga da se djeca i dodatno obučavaju i uče. Upravo iz tog razloga se inzistira na izvannastavnim aktivnostima i sekcijama u ovoj školi. Medić je tako u suradnji s nastavnikom Sabihom Mahićem pokrenuo dodatnu informatičku obuku učenika posebice onih osmih razreda. “Krenula je nastava iz informatike izvannastavno, posebno za 8 razrede kako bi spremniji otišli u srednju školu, a od iduće godine ćemo početi raditi i predavanje fizike u power pointu”, kaže Medić. Nedavno je ova škola postala bogatija i za kabinet matematike koji je posebno opremljen za učenje ovog predmeta. Zanimljivo je spomenuti kako je projekt ove škole nedavno prošao na natječaju za opremanje kabineta kemije, te bi već od iduće godine učenici i ovaj predmet trebali upoznavati kroz praktičan rad u laboratorijima. “Preko našeg jednog studenta Grbavca iz Graba koji je u Michigenu u Americi prijavili smo se za projekt opremljenosti kabineta kemije. U Washingtonu su bila dva projekta, naš i još jedan iz Čilea, međutim mi smo uspjeli proći i 20. svibnja se počinje raditi suvremeni kabinet”, kaže Medić.

Zatvorenog tipa


Kako bi djeca što više naučila, pružena im je prilika i da se upoznaju sa snimanjem dokumentarnog filma. To znanje će im ubuduće koristiti, budući da će učenici zajedno s nastavnicima moći snimati dokumentarne fiilmove o bilo kojoj temi koja im se učini zanimljivom, a svoj doprinos će moći dati i prilikom snimanja dokumentarca o staroj ljepotici koja još uvijek ima dušu , svojoj školi. Inače ova osnovna škola je posebna i po tome što je jedna od rijetkih škola zatvorenog tipa. Naime, za vrijeme trajanja nastave djeca ne mogu sama napustiti školu. Ujutro ih pri dolasku dočekuje glazba, a škola je već u 20 do 7 otvorena i svako dijete može ući u učionicu, ostaviti svoje stvari i rekreirati se u dvorištu ili pak ponavljati gradivo.

Suvremeni razglas

U svim učionicama i hodnicima postavljen je suvremeni razglas, a posebno se drži do higijene. Sve se prostorije u kojima borave učenici dezinficiraju jednom mjesečno, dok se toaleti i kuhinja dezinficiraju svaki dan. Prije nekoliko mjeseci uređen je i nastavnički toaletni prostor koji se također redovito održava. Kada je u pitanju kuhinja, učenicima se svaki dan nudi svježe pripremljena i kvalitetna hrana, a sav novac koji se ne koristi za ponovnu nabavu hrane ide u opremanje i održavanje škole. “Nema tu nekog velikog novca, sve je to sitno, ali sve ponovno završi u školi, u bojanju zidova, opremanju kabineta, novoj opremi...”, kaže Medić. Budući da je i sam profesor tjelesnog odgoja Medić je još od svog dolaska u ovu školu kao nastavnik inzistirao na održavanju školske sportske dvorane, kao i na tome da se djeca što više bave sportom. Iz tog razloga je godinama besplatno vodio sedam sportskih sekcija, djeca su to prepoznala, te njihov trud i napori godinama ovoj školi donose brojna sportska priznanja. Koševe i nogometne golove postavljene u dvorištu škole koriste i stariji učenici, tako da je dvorište ove škole puno i u večernjim satima. Medić ističe kako se s djecom u ovoj školi razgovara, te im se posvećuje pozornost zbog čega nema delinkvencije i razbijanja školske opreme. “Nastavnicima i učiteljima sam rekao da ni na jedno dijete ne smiju povisiti ton, jer to nije metoda, treba s djetetom razgovarati i vidjeti zašto čini to što čini , te mu kroz razgovor pokušati pomoći”, kaže Medić, ponosan na činjenicu da je ovo jedna od rijetkih škola koja u svom programu ima i program za djecu s posebnim potrebama u kojem se postižu značajni rezultati. Inače uz središnju školu koja broji 1100 učenika ova škola ima i 4 područne škole Cerno, Miletina, Gornji i Donji Radišići gdje se također nastoji djeci pružiti što bolje uvjete školovanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?