Službeni posjet

Osigurat ćemo BiH pravedan tretman u EU integracijama

Ivo Josipović
VL FOTO
08.07.2013.
u 14:30

Josipović je u Sarajevu počeo dvodnevni službeni posjet BiH, a jedna od glavnih tema razgovora s domaćinima, članovima Predsjedništva BiH, bilo je rješavanje brojnih bilateralnih pitanja, uključujući i razgraničenje

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović upoznao je državni vrh Bosne i Hercegovine da službeni Zagreb trenutačno pregovara s Europskom unijom o načinu izgradnje Pelješkog mosta te obećao da izgradnja ovog objekta neće ugroziti izlazak BiH na otvoreno more.

Dvodnevni posjet

Josipović je jučer u Sarajevu počeo dvodnevni službeni posjet BiH, a jedna od glavnih tema razgovora s domaćinima, članovima Predsjedništva BiH, bilo je rješavanje brojnih bilateralnih pitanja, uključujući i razgraničenje. Kada je u pitanju Pelješki most, Josipović je jasno stavio do znanja da je to projekt u koji se ozbiljno ušlo, a iako se pojedini bh. političari protive ovim hrvatskim planovima, predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović kaže kako bh. strana neće praviti probleme ako joj bude osiguran slobodan izlazak na otvoreno more. Govoreći o otvorenim pitanjima između dvije države, Josipović je rekao da postoji jedan set problema koji stoje još neriješeni. To su uz granicu, imovinska pitanja, pitanja sukcesije, određena pitanja vezana uz infrastrukturu i energetske kapacitete. Mislim da je potrebno da u obje države nadležna tijela, prvenstveno mislim na naše vlade, još odlučnije krenu u rješavanje tih otvorenih pitanja. Mi za to imamo i kapacitete i sposobnosti i dobru volju, što je najvažnije i što je osnovna pretpostavka - kazao je predsjednik RH. Inače, Josipović je u Sarajevu dočekan uz najviše državne počasti, a mediji su u prvi plan stavili činjenicu da je to njegov prvi odlazak u inozemstvo nakon što je Hrvatska postala punopravna članica EU-a. Sam Josipović kaže kako to govori o tome koliko je Hrvatskoj BiH važan susjed, partner i prijatelj.

Hrvatska će podržati BiH


Hrvatska je opredijeljena podržati BiH na putu k EU i u tom smislu ćemo BiH ponuditi vrhunske stručnjake koji imaju iskustva u pregovorima. Mi ćemo, kao i svaka članica EU-a, nastojati očuvati tu politiku proširenja i osigurati da BiH ima pravedan tretman u procesu EU integracijama - poručio je Josipović. Hrvatskog predsjednika su u Sarajevu dočekala i pitanja o budućem režimu trgovine s BiH, koja je hrvatskom gospodarstvu jedno od glavnih tržišta. Iako Hrvatska više nije članica regionalne zone bescarinske trgovine CEFTA, Josipović vjeruje da se u trenutačnim pregovorima u trokutu Hrvatska - BiH - EU može postići zadovoljavajuće rješenje. Ističe kako su već i načinjeni određeni pomaci u tim pregovorima. Pozitivnim Josipović ocjenjuje i to što se gospodarstvenici sami prilagođavaju novonastalim okolnostima.

Znate da su neke hrvatske tvrtke otvorile pogone u BiH i u nekim drugim zemljama u regiji i očekujem da ćemo se ipak svi dobro prilagoditi, da će na kraju od našeg članstva u EU biti puno više koristi nego problema - kazao je Josipović. Predsjedatelj Radmanović je ponovio kako je stav BiH u ovom trenutku da ne može biti prihvaćen zahtjev Hrvatske i EU da režim trgovine ostane isti kao da je Hrvatska u okviru CEFTA-e. No, to ne znači prekid ekonomskih odnosa između Hrvatske i BiH, i to je potpuno nemoguće. Znači, traženje rješenja u ovom trenutku. To je pitanje o kome bi se više moglo razgovarati kad su predsjednici vlada tu - kazao je Radmanović. Predsjednik Josipović jučer je razgovarao i s čelništvom Parlamentarne skupštine BiH, a veleposlanik RH u Sarajevu Tonči Staničić organizirao je u hotelu “Europe” i poseban prijem u čast hrvatskog predsjednika kojem su nazočile brojne uzvanice iz javnog i političkog života BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?