GUŽVE NA ŠALTERIMA

Osiguravajuće kuće ostaju bez posla zbog ukidanja viza za BiH

banka
Davor Višnjić/PIXSELL
09.10.2010.
u 14:56

Najmanje dvadesetak specijaliziranih agencija ostat će bez značajnog izvora prihoda nakon što se vize ukinu

Izvjesno ukidanje viznog režima za vlasnike bosanskohercegovačkih putovnica pred kraj ove godine dovest će do porasta potražnje za biometrijskim putovnicama, ali i do financijskih gubitaka u pojedinim tvrtkama.

Ostaju bez prihoda

Najmanje dvadesetak specijaliziranih agencija i većina osiguravajućih kuća ostat će bez značajnog izvora prihoda nakon što stupi na snagu bezvizni režim. Već godinama se oko famoznih viza razvija pravi biznis koji se financira isključivo od novca bh. građana koji putuju u inozemstvo. U blizini “najprometnijih” veleposlanstava u Sarajevu svoje urede otvorile su agencije koje nude “svu vrstu pomoći” prilikom podnošenja zahtjeva za vizu. U prijevodu to znači da djelatnici ovih agencija građanima ispunjavaju zahtjeve za dobivanje vize, pišu prigovore na odbijene zahtjeve, kopiraju i selektiraju potrebnu dokumentaciju... Naravno, takva vrsta usluge ima svoju cijenu, a brojnim građanima koji se ne snalaze u birokratskim procedurama to je često i jedini način da dođu do željene vize.

Osiguravajuće kuće

Osim ovakvih agencija, na viznom režimu za bh. građane dosta novca zaradile su i osiguravajuće kuće. Nemoguće je dobiti vizu bilo koje države Europske unije bez prethodno uplaćenog putničkog osiguranja. Zbog toga su mnoga osiguranja otvorila svoje poslovnice u neposrednoj blizini veleposlanstava koja zaprimaju i najviše zahtjeva za vize, a to su ponajprije njemačko, slovensko, austrijsko i veleposlanstva skandinavskih zemalja. Kolika je zarada od putničkog osiguranja, najbolje govori podatak da se ono plaća po danu boravka u zemlji za koju se traži viza, s tim da to razdoblje ne može biti manje od pet dana. Kada krajem godine stupi na snagu bezvizni režim specijalizirane agencije i osiguravajuće kuće moći će staviti ključ u bravu svojih ureda oko stranih veleposlanstava u Sarajevu. Ipak, svi oni će raditi još izvjesno vrijeme jer ministri pravde zemalja članica Europske unije trebaju potvrditi odluku koju je donio europski Parlament. Očekuje se kako će ministri zasjedati za mjesec dana, te bi tada građani BiH definitivno trebali znati hoće li moći putovati u Europsku uniju bez vize za zemlje EU-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?