Orašje

Osnaživanje žena u FBiH

zene
Nada Koturić
18.04.2012.
u 09:58

Iako su obrazovanije, više žena je bez posla, a znatno manje ih je u politici i biznisu

Općina Orašje, Žepče, Doboj Jug, Novi Travnik, Sanski Most, Sapna i Novi Grad Sarajevo jedine su općine u FBiH koje su dobile zeleno svjetlo za provođenje programa političkog i ekonomskog osnaživanja žena. Program “Lokaliziranje gendera u FBiH” je zajednička inicijativa Gender Centra FBiH i Nizozemske organizacije za razvoj (SNV).

Predstavljen rad

U Orašju je održana prezentacija višemjesečnog rada na projektu koji su predstavili Andrijana Dujmenović. Načelnik općine Orašje Đuro Topić pozdravio je skup od oko 20-ak zainteresiranih žena za praćenje prezentacije. Smatra kako spolne diskriminacije u općini nema i zalaže se da se kadrovi biraju na mjesta na kojima mogu najbolje profesionalno odrađivati posao, a ne samo zato što su žene ili pak muškarci. Od sedam općina koje je obuhvatio projekt stanje je najmanje loše u Orašju, ali promatrajući ispitivane općine, žene su i dalje u inferiornom socio-ekonomskom položaju. Žena je više na zavodima za zapošljavanje iako imaju bolju kvalifikacijsku strukturu, manje ih je u politici, biznisu, nemaju jednak pristup financijskim sredstvima ako žele pokrenuti vlastiti biznis, ako su na čelnim pozicijama, dominantna je prosvjeta i eventualno zdravstvo, čulo se na prezentaciji. - Do sada su postojale samo glasine koje nitko nije potvrdio, sada je to potvrđeno statističkim i kvalitativnim podacima. Ponosni smo na projekt jer bilo je 1300 aplikacija, a samo se 13 projekata financira u cijelome svijetu - izjavila je voditeljica projekta Šemsa Alić. Projektom će se adresirati barem dva od tih problema u svakoj od općina, jedan iz političkog angažmana, a jedan iz ekonomskog osnaživanja.

Rijetki primjeri

- Nemamo ambicija kako ćemo riješiti sve probleme, ali sigurno ćemo pokrenuti inicijative - naglasila je Alić. Što se Orašja tiče, žena je na zavodu za zapošljavanje manje. Ako je suditi po dvije pozicije u zdravstvu (ravnateljica DZ Ljiljana Leovac i ŽB Ružica Vukić), žene vode glavnu riječ, ali to su rjeđi primjeri.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?