OKUPLJANJE

Osnivanje ZP Vitez bilo je ključno u ostanku i opstanku Hrvata

vitez
VL FOTO
28.02.2011.
u 14:14

Prošle godine šutnja je prekinuta i oživljeno je sjećanje na Zborno područje Vitez i njegovu nemjerljivu ulogu

U organizaciji srednjobosanske županijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata, na čelu s predsjednikom Nikicom Tomićem, jučer je u Vitezu skromno, ali svečano i dostojanstveno, obilježena devetnaesta godišnjica osnivanja Zbornog područja Vitez. Tim povodom ponovno su se okupili prekaljeni ratnici, zapovjednici brigada i samostalnih postrojbi, no čini se, zbog organizacijskih propusta, bez ratnih zapovjednika Zbornog područja Vitez - generala Tihomira Blaškića, Filipa Filipovića i Drage Dragičevića.

Skupa s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskoga rata s područja Srednjobosanske županije, s članovima obitelji poginulih i nestalih branitelja, s predstavnicima političkog i kulturnog života, nazočili su svetoj misi zadušnici koju je u crkvi sv. Leopolda Mandića predvodio viteški župnik fra Marko Kepić. Nakon svete mise na velikom hrvatskom stratištu u Križančevu Selu (22. prosinca 1993.) uz spomen-obilježje poginulim braniteljima središnje Bosne umirovljeni časnici HVO-a te predstavnici udruga i općinskih, županijskih i federalnih struktura vlasti položili su cvijeće i upalili svijeće.

Prema ocjenama vojnih stručnjaka i analitičara, osnivanje Zbornog područja Vitez bilo je ključno u ostanku i opstanku Hrvata na srednjobosanskom području. Pa i pored takvih, a sigurno utemeljenih tvrdnji, godišnjica osnivanja ZP-a Vitez uopće se nije obilježavala u vremenu 2000.-2009. Razlozi za to, subjektivnih i objektivnih, je više, no oni niukom slučaju ne opravdavaju desetogodišnju šutnju o teškoj i krvavoj borbi za obranu srednjobosanskog područja i hrvatske opstojnosti na njemu, u kojoj je sudjelovalo blizu 30 tisuća pripadnika HVO-a, 2459 poginulih i 5799 ranjenih.

No, prošle, 2010. godine šutnja je prekinuta i oživljeno je sjećanje na ZP Vitez i njegovu nemjerljivu ulogu u borbi Hrvata za svoj biološki opstanak na tom području. Stoga, ovogodišnje obilježavanje godišnjice osnivanja ZP Vitez zaslužuje i daleko bolju organizaciju, daleko više pijeteta i poštovanja prema toj borbi i žrtvama od svih hrvatskih politički, kulturnih, vjerskih, vojnih... struktura s područja središnje Bosne, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?