PROBLEM NADLEŽNOSTI

Osnovne škole i dalje bez novca, odluka o štrajku za 15 dana

škola,učenik,razred,učionica,učenje, (1)
Thinkstock
31.08.2013.
u 10:24

Sindikati ostavili vlastima još 15 dana za dogovor oko toga tko će financirati materijalne troškove osnovnih škola

Vlada HNŽ-a odbila je zahtjev osnovnih škola u Mostaru koje rade po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku za odgodu nastave. Ovaj zahtjev je upućen zbog novonastalog stanja u kojem općine više ne plaćaju materijalne troškove škole, ni naknade za prijevoz, a županija ne želi preuzeti spomenute obveze. Stvorio se vakuum koji traje od početka srpnja i koji još uvijek nije riješen.

Odluka Vlade

- Vlada razumije položaj u kojem se škole nalaze, ali smatramo kako nema razloga da se odgodi početak školske godine. Svi problemi koji postoje trebaju se rješavati u hodu - rekli su nam jučer u Vladi HNŽ-a. Sindikati naravno imaju drugačije mišljenje. Oni ističu, Grad Mostar ove godine nije isplatio nekoliko mjesečnih naknada za prijevoz, a prekid financiranja materijalnih troškova osnovnim školama je ulazak u novu avanturu. - Mi smo donijeli zaključak kako nećemo pokrenuti štrajk odmah na početku školske godine. To ne bi bilo pravedno prema roditeljima koji se dugo spremaju za taj dan, prema prvašićima... Zato ćemo odluku o štrajku donijeti sredinom rujna. Ako se trenutno stanje ne promijeni, sigurno je kako će prekinuti održavanje nastave - rekao nam je predsjednik sindikata osnovnih škola HNŽ-a Slavko Lauš. Dodao je kako se Grad Mostar i dalje poziva na odluku Ustavnog suda, na temelju koje je i prekinuo daljnje financiranje škola, te kako resorno ministarstvo na županijskoj razini tvrdi kako nema novca za ovu namjenu.

Prijetnja štrajkom

- Mi nećemo dopustiti da škole uđu u ovakvu avanturu. Odmah ćemo prekinuti priču generalnim štrajkom. Svi uključeni u proces imaju još 15 dana za dogovor. U protivnom, nastava će u osnovnim školama u Mostaru biti prekinuta - poručili su sindikati. Vjerojatno prvi put će sindikat u svojim namjerama imati i potporu ravnatelja škola. Skoro je nemoguće pronaći takve primjere, ovaj put su ravnatelji škola i sindikati na istoj strani. Poručeno je kako roditelji snose velike troškove kako bi se trenutačno stanje ublažilo, te kako se ovakva situacija ne može još dugo nastaviti. Ostaje za vidjeti hoće li lokalna i županijska razina vlasti postići sporazum o ovom pitanju, ili će ipak na kraju učenici morati napustiti svoje klupe svega tjedan dana od početka nastave.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?