OBVEZE

Ostalo 15 neodgovorenih pitanja iza prošlog saziva Parlamenta

parlament bih
VL FOTO
08.12.2010.
u 09:07

Osim što nema rukovodstvo, Zastupnički dom u ovakvoj situaciji ne može ni zasjedati i odlučivati

Petnaestak zakona i pedesetak neodgovorenih zastupničkih pitanja ostalo iza prošlog saziva državnog Parlamenta. Novi zastupnici preuzeli su mandate, ali ne i većinu obveza.

Upitan dogovor

Niti jedan od zakonskih prijedloga zaostalih iza prošlog saziva Zastupničkog doma neće biti razmatran do kraja ove godine, jer je tek za 23. prosinca najavljen nastavak konstituirajućeg zasjedanja, kako bi bili izabrani predsjedatelj i dva dopredsjedatelja. Međutim, kako je upitno postizanje dogovora do spomenutog datuma, lako se može dogoditi da cijeli proces bude prolongiran za početak iduće godine.

Osim što nema rukovodstvo, Zastupnički dom u ovakvoj situaciji ne može ni zasjedati i odlučivati o ostalim pitanjima, kao što su zakonski prijedlozi koji se već mjesecima nalaze u parlamentarnoj proceduri. Zastoj se ogleda i u neformiranju parlamentarnih povjerenstava, pa i novi zakonski prijedlozi koje bi Vijeće ministara u tehničkom mandatu moglo uputiti u parlamentarnu proceduru nema tko niti preliminarno razmotriti. U potpunom zastoju su i sve međunarodne parlamentarne aktivnosti.

Poznato je da je proteklih godina, pa i posljednjih mjeseci, Parlament BiH imao vrlo živu međunarodnu aktivnost, koja se ogledala kroz bilateralne posjete ili sudjelovanje zastupnika i izaslanika na konferencijama u inozemstvu. Sada je to faktički nemoguće, jer ne postoji stalni kolegij Zastupničkog doma, niti druga parlamentarna tijela.

Novi saziv

Bez obzira kada će uistinu početi s radom, novi saziv Zastupničkog doma neće imati težak posao da nadmaši svoje prethodnike. Službena statistika govori da je prošli, peti po redu saziv Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio 2.244 različita akta - 169 zakona, 339 odluka o davanju suglasnosti za ratificiranje međunarodnih dokumenata i 47 drugih odluka. Usvojeno je ili primljeno k znanju 296 izvješća i 38 informacija, a usvojene su i po četiri rezolucije i strategije, te 1.336 zaključaka.

Odbijeno je 125 prijedloga zakona, a predlagači su povukli 29 zakonskih prijedloga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?