Čapljina

Osuđen na život u 10 “kvadrata” bori se i protiv pacova!

Luka Budimir
07.12.2012.
u 10:08

Još mu nitko nije ponudio pomoć oko izgradnje nekog “normalnog” objekta za stanovanje, no on i dalje vjeruje kako će se naći neko rješenje

Iako ga još od malih nogu život nimalo ne mazi, prognanik Luka Budimir iz Kaknja ni sekunde nije klonuo duhom.

Prognanička agonija

U dvanaestoj godini života u rodnom Kaknju Luku je zadesila distrofija mišića pa je iz godine u godinu postajao sve slabiji i sporiji. Ipak, cijelo se vrijeme borio i nije htio u invalidska kolica, ali koja su ga ipak zadesila prije 12 godina kada je slomio nogu. A tada je počela i njegova prognanička agonija pri čemu je uvijek bio osuđen na život u invalidskim kolicima i u skučenim prostorijama. Desetak godina prognaničkog života proveo je u zgradi bivše psihijatrijske bolnice u Domanovićima kod Čapljine koja je bila pretvorena u prihvatni prognanički centar. Posljednje tri godine Luka živi u jednoj sobici, točnije u jednoj polovini metalne kamp kućice u prognaničkom kamp naselju Tasovčići kod Čapljine. Tih mu je desetak „kvadrata“ sve što trenutačno ima u životu jer od povratka u rodni Kakanj nema ni govora (porušena imovina i nedostatak donacija za popravak kuće), a i u Čapljini mu još nitko nije ponudio pomoć oko izgradnje “normalnog“ objekta za stanovanje. “Iz kampa su dignuli i odnijeli te kućice koje su ranije bile kao WC-i i kupatila, a da pri tome nisu začepili kanalizacijske odvode i cijevi. Zato nam ogromni pacovi sada izlaze iz cijevi te wc školjki koje navečer moramo zatvarati i na poklopce stavljati neke teške predmete. Sve to kako nam ti ogromni pacovi preko noći ne bi izašli van iz wc školjki“, govori Luka.

Najezda glodavaca

Naravno, vrata moraju biti stalno zatvorena jer u svakom trenutku izvana može uletjeti neki od tih neželjenih glodavaca. Ipak, Luka je i dalje pun optimizma. „Još uvijek se ne predajem te pokušavam odrađivati sve što mi treba. Do kada i kako to će odlučiti dragi Bog u kojeg cijelo vrijeme vjerujem i to me u biti i drži u životu. Boli me kada vidim kome se sve u Čapljini grade novi objekti za stanovanje. No, vjerujem u Boga i institucije ove općine i države da će se jednog dana i za mene pronaći neko rješenje. Federalno je ministarstvo još ranije najavilo kako je spremno graditi stambene objekte za ugrožene kategorije u onim općinama koje za to osiguraju zemljište i sve potrebne dozvole, kaže Luka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?