KPZ Zenica

Osuđenike za ratne zločine u KP Zenica premlaćuju

zatvor zenica
Zoran Grizelj
24.03.2012.
u 12:37

Napadi na Srbe Već nekoliko puta su brutalno pretučeni Srbi koji su u zeničkom zatvoru, a koji su osuđeni za ratne zločine u BiH

Parlamentarno izaslanstvo najvjerojatnije će uskoro istražiti tvrdnje o navodnom maltretiranju zatvorenika na nacionalnoj osnovi u Kazneno-popravnom zavodu Zenica. Odluku o tome treba donijeti Zajedničko povjerenstvo za ljudska prava, prava djeteta, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamenta BiH i to na inicijativu zastupnice Dušanke Majkić. Ona se, kako kaže, na ovakav korak odlučila nakon “dramatičnog apela“ srpskih osuđenika za ratne zločine koji izdržavaju kaznu u zeničkom zatvoru. Pozivajući se na informacije iz apela Majkić ističe da su srpske osuđenike samo prošle godine tri puta divljački pretukli bošnjački osuđenici i to samo zato što su Srbi. -Ova skupina osuđenika traži premještaj iz zeničkog zatvora u neki od zatvora u RS-u, poput hrvatskih osuđenika koji traže premještaj u neki od zatvora u županijama u Federaciji BiH s hrvatskom većinom, ističe Majkić. Iako je Uprava zeničkog zatvora više puta negirala tvrdnje o mučenju nebošnjačkih osuđenika za ratne zločine u toj ustanovi, Majkić iznosi konkretne primjere da se zlostavljanja ipak događaju.

Tako iznosi slučaj Nemanje Jovičića koji u zeničkom zatvoru od 2010. godine izdržava desetogodišnju kaznu za ratni zločin. On je, prema istim navodima, prošle godine tri puta brutalno pretučen, a slične stvari događaju se još trojici srpskih osuđenika. - Da bi se Parlamentarna skupština BiH mogla upoznati sa stvarnim stanjem u pogledu kršenja ljudskih prava srpskih osuđenika u KPZ-u Zenica potrebno je da nadležno povjerenstvo u što kraćem roku posjeti KPZ Zenica i obavi razgovore s tim ljudima. O rezultatima tih nalaza potrebno je da Zajedničko povjerenstvo sačini informaciju, kaže Majkić.

Komentara 1

SE
sejtan
15:38 24.03.2012.

Ko ce drugi nego ova d...a Majkicka,a do jucer cuvala ovce zajedno sa Dodikom.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?