Odluka Povjerenstva:

Otvara se istraga o prisluškivanju Vukovića u BiH od Policije RH

Vuković
Vl foto
05.05.2010.
u 12:10

Tužiteljstvo i SIPA provjerit će jesu li hrvatske službe ilegalno slušale i unutar granica Bosne i Hercegovine

Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost Parlamenta BiH prihvatilo je jučer inicijativu da se preispitaju navodi o tome da su hrvatske policijske službe nezakonito prisluškivale pomoćnika ministra sigurnosti BiH Vjekoslava Vukovića u sklopu njegova procesuiranja za umiješanost u pripremu atentata na području Rijeke.

- U jednoglasno prihvaćenim zaključcima naloženo je Tužiteljstvu BiH i drugim tijelima vlasti BiH da ispitaju je li bilo nezakonitosti u prisluškivanju zamjenika ministra sigurnosti BiH Vjekoslava Vukovića od hrvatske policije, rekao je zastupnik u državnome Parlamentu Ivo Miro Jović.

Jović je pokrenuo inicijativu o preispitivanju ‘nezakonitog prisluškivanja’ Vukovićeva kućnog telefona, kao i službenog telefona Ministarstva sigurnosti ‘na prostoru BiH’.

Zastupnik Jović je pojasnio kako vlasti RH nisu kontaktirale Ministarstvo pravosuđa BiH preko kojega su trebali zatražiti pomoć u istrazi, sukladno sporazumu o pomoći u građanskim i kaznenim stvarima. U slučaju da se utvrdi kako je bilo nezakonitog prisluškivanja, Zajedničko povjerenstvo Parlamenta BiH za obranu i sigurnost je naložilo Ministarstvu vanjskih poslova da uputi prosvjednu notu radi narušavanja suvereniteta Bosne i Hercegovine. Također će se otvoriti i pitanje koje je postavio odvjetnik Anto Nobilo o tome da su hrvatske policijske službe imale pomagače u Bosni i Hercegovini. Ranije je ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Tomislav Karamarko odbacio navode odvjetnika Nobila i brojnih medija da se Vukovića nezakonito prisluškivalo teritoriju BiH.

- U prisluškivanju nije ništa bilo sporno i u ovom slučaju zaista nema nikakve afere, rekao je nedavno Karamarko za tiskovine u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?