Legenda živi vječno

Otvara se spomen-kuća Andrije Ankovića

Gabela
24.02.2013.
u 13:25

Da legende nikad ne umiru, najbolje se vidi na primjeru Gabele, malog čapljinskog naselja na samoj granici s RH

Da legende nikad ne umiru, najbolje se vidi na primjeru Gabele, malog čapljinskog naselja na samoj granici s RH, u kojoj je nedavno pokrenuta ideja i već se polako realizira projekt otvaranja spomen-kuće (muzeja) proslavljenog Gabeljanina Andrije Ankovića.

Prijedlog navijača

Udruga navijača Torcida Gabela odlučna je u nakani da se rodna kuća legendarnog Andrije Ankovića (jednog od najboljih igrača u povijesti splitskog Hajduka i zlatni olimpijac iz 1960. godine za tadašnju Jugoslaviju...) pretvori u spomen-kuću ili muzej u kojem bi se sačuvale sve uspomene na ovog čovjeka koji je svojim radom i sportskom karijerom zadužio, ne samo svoju Gabelu i Čapljinu, već i cijelu dolinu Neretve pa i Dalmaciju i Hajduk Split koje je, eto, na najbolji mogući način povezao s Hercegovinom. Tako je Andrija od svoje rodne Gabele pa preko Splita i Dalmacije svoju karijeru ispunio i zapaženim nastupima po cijeloj Europi, a još ne blijede sjećanja na tu sada već davnu 1960. godinu kada je na Olimpijadi u Rimu u dresu tadašnje Jugoslavije osvojio zlatnu medalju. Stoga je Andrija i prvi, a evo i cijelo vrijeme jedini, zlatni olimpijac iz čapljinske općine, ali i šire u Hercegovini. Zato je Andrija i danas među svojim Gabeljanima i Čapljincima prava legenda kojoj se u čast svake godine igra i jaki nogometni memorijalni turnir na kojem uz njegov GOŠK redovito sudjeluju Dinamo ili Hajduk, ali i druge jake nogometne ekipe iz BiH, Hrvatske, Crne Gore... Ovo će biti i prva spomen-kuća (muzej) jednom sportašu u Čapljini, ali i dosta šire u cijeloj BiH pa je i cijeli projekt hvale vrijedan potez kojem će podršku dati i Općina Čapljina, ali i Andrijini bivši klubovi GOŠK, Neretva Metković, Hajduk Split...

Ponosni na Andriju

- Naravno da smo ponosni na sve ono što je učinio naš Andrija na sportskom planu, ali i na tom povezivanju svoje Gabele i Hercegovine s Dalmacijom. Stoga je ovaj projekt s otvaranjem spomen-kuće (muzeja) samo mali dio onoga čime se prije svega Udruga navijača Torcida Gabela, a onda i GOŠK i cijela Gabela te čapljinska općina mogu trajno zahvaliti ovom velikom čovjeku. Sve to ne bi bilo moguće uraditi bez suglasnosti i pomoći Andrijine obitelji i prijatelja te svih onih koji žele sudjelovati u ovom jedinstvenom projektu. Hvala svima koji će podržavati naše aktivnosti, ističe Nikica Pehar, predsjednik Udruge navijača Torcida Gabela koja je nedavno upriličila i postavljanje spomen-ploče i kamene nogometne lopte ispred rodne kuće Andrije Ankovića. Cijeli je događaj bio jako dojmljiv pa su mnogima i potekle suze, dok je njegova kuća ponovno bila mjesto okupljanja obitelji i brojnih prijatelja i sportskih djelatnika iz Dalmacije i Hercegovine. - Teško je ne zaplakati kada stojite ispred kuće jedne legende, kao što je Andrija koji me je i i doveo u Hajduka te usadio dosta tih nogometnih, ali i ljudskih vrijednosti. Ovo će za sve nas biti jedno posebno mjesto - poručio je Ivan Gudelj, još jedna legenda Hajduka, koji uvijek rado dolazi u Gabelu. - Još uvijek prepričavamo detalje tog nedavnog otkrivanja spomen-ploče ispred Andrijine rodne kuće u Gabeli. A što uopće govoriti o čovjeku koji je zaista prava legenda i osoba na koju svi u ovom dijelu BiH moramo biti izuzetno ponosni. Stoga je i hvale vrijedna ta ideja da se rodna kuća Andrije Ankovića pretvori u spomen-kuću ili muzej. Treba trajno čuvati uspomene na sve ono što je uradio naš Andrija - poručio je načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić. I u Andrijinom prvom klubu GOŠK-u ne dvoje oko toga je li on sve ovo zaslužio pa će se maksimalno podržati cijeli ovaj projekt otvaranja spomen-kuće (muzeja).

- Mi smo jedno malo naselje od jedva tisuću stanovnika, a možemo se pohvaliti svim tim rezultatima i karijerom koju je postigao naš Andrija. Zato smo ponosni u klubu koji je dao jedno takvo veliko sportsko ime na ovim prostorima - istaknuo je Pero Pavlović, predsjednik NK GOŠK Gabela.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?