VRIJEME I NEPOGODE

Ožujak počeo snijegom, na pravo proljeće još ćemo morati pričekati

snijeg
kristina štedul fabac/pixsell
03.03.2011.
u 09:21

Klimatolozi: Prva polovina ožujka bit će hladnija od višegodišnjeg prosjeka

Početak ožujka obilježile su snježne oborine, i to u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Oni koji su se nadali da će odlaskom veljače završiti i zima, očito su se prevarili, a na pravo proljeće morat ćemo pričekati još dvadesetak dana.

Neuobičajena pojava

Tako tvrdi klimatolog Dženan Zulum iz Federalnog hidrometeološkog zavoda, koji ističe da pojava snijega na početku ožujka, pa čak i u Hercegovini, nije neuobičajena. Primjerice, u Sarajevu je u ožujku 2009. godine bilo 14 dana sa snijegom, a 2006. čak 15 snježnih dana. Sarajevo se redovito zabijeli i u travnju, pa će stanovnici ovog i drugih gradova u Bosni još barem mjesec dana morati imati spremnu zimsku odjeću. - U Hercegovini je, naravno, znatno manje snježnih oborina bilo proteklih godina, a sličnu situaciju očekujemo i ovog ožujka. Ipak, nije tako neobično da snijeg u ožujku padne i u Mostaru. Tako smo 2006. u ožujku imali tri dana sa snijegom u Mostaru, a statistika govori da prosječno svake druge godine u Mostaru u ožujku padne snijeg. Doduše, rijetko, ali se zna dogoditi da u Mostaru i u travnju zabilježimo snježne oborine, ističe Zulum. No, jučer je ipak u Hercegovini bilo iznenađenje gledati snijeg kako pada, ali i već zadaje veliku glavobolju prije svega poljoprivrednicima koji su počeli saditi povrće. Da je zima pokazala zube, govori podatak da će biti i hladnije. Klimatolog Zulum kaže da će temperature u ožujku biti ispod prosječnih, ali neće biti blizu rekordnih minimuma. Minimalne temperature u Mostaru i okolici idućih dana bit će od dva do pet Celzijevih stupnjeva, dok će maksimalne dnevne temperature prelaziti 10 stupnjeva.

Bit će i ispod nule

- Početkom sljedećega tjedna očekujemo pad temperatura i tih dana bi se i u Mostaru temperatura mogla spustiti ispod nule, dok će najviše dnevne biti od šest do 12 stupnjeva. Generalno će u BiH prva polovina ožujka biti nešto hladnija od višegodišnjeg prosjeka, koja za područje Mostara iznosi 9,6, za Sarajevo 5,1, a za Tuzlu 5,7 stupnjeva, objasnio je Zulum. Što se tiče oborina, one će u ovom mjesecu biti nešto veće od višegodišnjeg prosjeka koji za Mostar iznosi 150 litri po metru četvornom. Prosječna količina oborina za Sarajevo je oko 70 litri. Zulum kaže da će, unatoč nešto većoj količini oborina, u ožujku biti i lijepih dana. Nešto toplije vrijeme bismo trebali imati otprilike kada i kalendarski nastupa proljeće. Prema prognozama meteorologa, najtopliji dio proljeća bit će u drugoj polovini travnja i prvom dijelu svibnja. Tih dana bit će sunčano i toplo vrijeme u cijeloj zemlji. Kišna razdoblja ovog proljeća treba očekivati početkom travnja i krajem svibnja. Za prognozu ovogodišnjeg ljeta morat ćemo pričekati, barem dok ne ispratimo zadnji snijeg.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?